Növekedtek a hazai élelmiszerláncok minőségi és biztonsági követelményei az élelmiszertermékekkel szemben az utóbbi két évben – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Ennek hátterében részben a fokozott hatósági ellenőrzések, részben a változó piaci igények álltak. A nemrégiben hatályba lépett élelmiszerlánc-biztonsági törvénnyel a hazai szabályozás tovább szigorodott, és az üzlethálózatokat még inkább arra ösztönzi, hogy együttműködjenek a hatóságokkal.
A körültekintő árubeszerzést bizonyítja, hogy az utóbbi időszak nagy élelmiszerbotrányai nem a kereskedőknél robbantak ki – húzta alá a főtitkár. A kifogásolt áruk (például a közelmúltbeli guargumiügyben) külföldről származtak, vagy a hatóságok még a gyártási szakaszban, az élelmiszer-előállítóknál tártak fel hiányosságokat engedély nélkül működő hazai telephelyeken.
Vámos György szerint a kereskedőknek ma azért is oda kell figyelniük a jó hírükre, mert csökken a belföldi élelmiszer-fogyasztás. A minőségnek – tette hozzá a főtitkár – a mostani helyzetben is szem előtt kell maradnia, de várhatóan az alacsonyabb árfekvésű termékek kerülnek előtérbe. Ilyenek lehetnek a kereskedelmi hálózatok saját márkás áruféleségei is, amelyeknek az előállítását a láncok azért szervezik meg, mert a vásárlók jelentős része a márkás termékeket nem tudná megfizetni.
Az üzletláncok az élelmiszerimportot is azért bonyolítják le, hogy olcsóbb kínálatot alakíthassanak ki. A behozatalnak az utóbbi időszakban (a nemzetközi pénzügyi válság kirobbanásáig) kifejezetten kedvezett, hogy a forint az euróval szemben erős volt. Bár az import részaránya a rendszerváltozás előtti 10-ről 25-30 százalékra növekedett, a kereskedők alapvetően kitartanak a hazai termékek mellett – közölte a főtitkár. VG
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.