Cégvilág

Jöhet a 290 forintos BKV-jegy! Sok-sok változás!

Számos változás várható a jövő év január 1-jén hatályba lépő új BKV-tarifarendszerben, tudta meg az Index.

A cég felügyelőbizottsága a változtatások zömét jóváhagyta, a végső szót a fővárosi közgyűlés mondja ki.

A legfontosabb változás az lesz, hogy bevezetik a 60 perces metrójegyet. Ez azt jelenti, hogy a jegylyukasztástól számított egy órában bármerre mehet, bárhol átszállhat az utas (vissza is fordulhat), nem kell új jegyet vásárolni. A BKV tervei szerint később a felszíni közlekedésben is be lehet vezetni az órás jegyet, de ehhez több busz jegykezelő automatáját időpecsétessé kell alakítani (ami rányomtatja a jegyre a kezelés időpontját). A 60 perces menetjegy ára annyi lesz, mint egy sima menetjegyé, azaz 290 forintba fog kerülni.

A javaslatok jelentős részét a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) nyújtotta be. Jóváhagyták a tervezett 7,9 százalékos tarifaemelést, így tehát a vonaljegy 290 forint, a dolgozó bérlet 8900 forint, a diák-nyugdíjas bérlet pedig 3500 forint lesz, ha a fővárosi közgyűlés november végi ülésén jóváhagyja az előterjesztést.

Várhatóan megszűnik a drágább éjszakai jegy, azaz az utas egy rendes menetjegy áráért vásárolhat jegyet éjszaka, nem kell többet fizetni érte. A napijegy 24 órás, a családi 48 órás, a turista 72 órás lesz, érvényességét nem az adott nap kezdetéhez és végéhez, hanem a váltás időpontjához kötik (azaz másnap is érvényes lesz egy ideig). A napijegy árát az eredeti tervek szerint 1550 forintról 1650 forintra emelték volna, ám az fb elfogadta azt a javaslatot, hogy a praktikus menetjegyet tegyék úgy vonzóbbá, hogy leviszik az árát 1500 forintra.

Az éves bérlet árát csak 4 százalékkal emelik (92 ezer 900 forintra

Jó hír a bicikliseknek, hogy a havi bérlet mellé kiegészítő kerékpárbérletet lehet majd váltani (500 forint), azaz jövőre már nem kell külön jegyet váltani a szállított biciklire minden utazásnál.

bicikli jegy BKV napijegy változás
Kapcsolódó cikkek