Cégvilág

Jön a Xavax takarékos izzó

Magyarországon még csak minden tizedik, míg Nyugat-Európában minden második eladott égő energiatakarékos, miközben egy uniós irányelv értelmében 2015-re kizárólag ezek működhetnek a háztartásokban.

A közelgő határidő mellett főleg a növekvő energiaárak miatt nő Európa-szerte a kereslet a kompakt fénycsövek iránt, amit új piaci szereplőként - közleménye szerint - a német Hama is kihasznál. A Hama Nyugat-Európában az év elejétől, Magyarországon pedig ősztől jelentkezik a három nagy és számtalan kis gyártó által uralt világítástechnikai piacon.

Az eddig is elsősorban tartozékairól ismert cég Európa más országaival együtt Magyarországon is megkezdte Xavax termékcsaládja forgalmazását, melybe többek között 40 féle energiatakarékos, kompakt fénycső is tartozik. A világítótestek hazai piaca nehezen felbecsülhető, de a magyar háztartásokban nagyjából évi 20 millió darabot használnak belőlük. Ezek közül jelenleg minden tizedik tartozik az energiatakarékos kategóriába, míg Nyugat-Európában ezek aránya 50-60 százalék - idézi a közlemény a Hama hazai leányvállalatának értékesítési igazgatóját. Falus László hangsúlyozta, az uniós irányelveknek megfelelően 2015-től kizárólag energiatakarékos fényforrásokat szabad forgalmazni a közösség országaiban. Ez a tény a kormányzati szerveket is az energiatakarékos világítótestek piacának ösztönzésére sarkallja.
 
"A fenti okok miatt és mivel ezek a fényforrások jelenleg hazánkban még Európa nyugati feléhez képest is kevéssé elterjedtek, úgy gondoljuk, időben léptünk piacra", vélekedik Falus László. A cég kizárólag a lakossági piac számára értékesít majd, ahol tervei szerint a következő két évben részesedése eléri a 20 százalékot. Xavax márkanév alatt a társaság árul speciális tisztítószereket és háztartási gép tozékokat, sőt gyermekbiztonsági felszereléseket.

 

Osszunk-szorozzunk!

Az átlagos, világítási célú energiafelhasználás akár az ötödére csökkenhet az energiatakarékos égők használatával, ami háztartásonként évi 15-20 ezer forint megtakarítást jelent a Hama adatai alapján. A kompakt fénycsövek amúgy is évről-évre olcsóbbak, sokat javult az eszközök reakcióideje, és egyre kellemesebb az új „körték” fénye is.

Xavax takarékos izzó -->

Hama xavax kompakt fénycső
Kapcsolódó cikkek