Cégvilág

Kalóztámadás a Blu-ray ellen

A filmkalózok is felfedezték a Blu-ray technológiában rejlő lehetőségeket, az eredeti lemezek árának töredékéért hozzák forgalomba saját gyártású korongjaikat. Míg egy legális műsoros Blu-ray lemez 30 dollár körüli összegbe kerül, addig a Kínában gyártott hamisítványokért mindössze hét dollárt kérnek a csalók – derül ki a The Wall Street Journal összeállításából. A filmkalózok azt használják ki, hogy a felhasználók többsége nem tud különbséget tenni Hollywood új „csodafegyvere”, a nagy felbontású, egyelőre viszonylag drága Blu-ray lemezek és egy másik, egy fokkal kisebb tudású technológia, az AVCHD között. Ez persze nem meglepő, hiszen bár a Blu-ray tudásától elmarad ez a megoldás, a hagyományos DVD-formátumnál még mindig jóval élesebb képet eredményez.

Az eljárás, amellyel a hamisítványokat készítik, igen egyszerűnek tűnik, az eredeti Blu-ray korongokról könnyen hozzáférhető szoftverekkel letöltik a filmeket, amelyeket azután a rosszabb felbontású technológia miatt hagyományos, írható DVD-kre visznek fel, ahelyett hogy a drágább Blu-rayt használnák. Ez értelemszerűen jócskán megnöveli a filmkalózok nyereségét, s emiatt ugrásszerűen megnőhet az ilyen másolatok száma – figyelmeztet a Motion Picture Association (MPA) nevű, a nagy filmstúdiók tulajdonosai – Walt Disney Co., Viacom Inc., Sony Corp., News Corp., Time Warner Inc., General Electric Co. – által létrehozott, az illegális filmmásolás és -kereskedelem ellen küzdő szervezet.


A filmipar akkor figyelt fel komolyabban az új fenyegetésre, amikor a múlt hónapban Kínában nagy mennyiségű hamisított Blu-ray lemezre bukkantak. A kínai hatóságok olyan korongokat találtak, amelyeket Blu-ray lemezek dobozaiba csomagoltak, és még hologramot is elhelyeztek rajtuk, hogy még jobban hasonlítsanak az eredetiekre. Az MPA becslése szerint a következő hat hónapban a nagy felbontású lemezek a tíz százalékát adhatják annak a 224 millió dollárnak, amelyet tagvállalatai veszítenek a kínai filmkalózok miatt.

A kalóz Blu-ray lemezek egyelőre nem jelentek meg Ázsián kívül, de a filmipar szereplői attól tartanak, könnyen piacot szerezhetnek maguknak ott, ahol alacsonyabb a széles sávú internettel való ellátottság. Ezeken a helyeken ugyanis a nagy felbontású videoállományok letöltése hosszú és kényelmetlen. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek