Cégvilág

Kirobbanó formát kap a Bécsi utca

Újabb felső kategóriás üzletek, irodák, egy hotel és egy mélygarázs is jön a Bécsi utca és a Harmincad utca által határolt területre, a fejlesztő Immobilia Zrt. közel 200 millió eurót költ az ingatlanok akvizíciójára és az építkezésre – tudta meg a VGO Elekes András vezérigazgatótól a kiskereskedelmi ingatlanok cannes-i fórumán.

A beruházással tovább erősödhet a cég belvárosi jelenléte, miután ezekben a napokban befejezi a Deák Ferenc utca-i Fashion Street-et. A vállalat képviselői is jelen vannak Cannes-ban, a kiskereskedelmi ingatlanok legnagyobb európai fórumán, ahol a várakozásoknak megfelelően kevesebb főnök lehet jelen a nagy nemzetközi ingatlanos cégektől, mert ezzel is jelezni akarják: most visszaesésre számítanak. Persze, a magyar kereskedelmi ingatlanpiac is megérzi a válságot, de a bokrétának számító Belváros a jelek szerint nem szűköldködhet, és ezt felettébb jó látni, amikor a standok mellett elég sok borús tekintetű vezérigazgató várja, hogy tárgyalhasson már valakivel. Szóval nézzük az Immobile-projekt részleteit.

A Csipak Aquisition csoporthoz tartozó Immobilia ernyője alá a közelmúltban több Bécsi utcai és egy Harmincad utcai ingatlan került. Régóta fejlesztésre váró, exkluzív kereskedelmi egységek kialakítására alkalmas ingatlanokról van szó, kiemelt forgalmú helyen. Ennek megfelelően folyik a vegyes funkciójú ingatlanokat tartalmazó fejlesztés előkészítése.

Elekes András szerint egyelőre nem indították el a projektfinanszírozást. Több bankkal is tárgyalnak és nem kizárt, hogy szindikált hitelt vesznek fel. A Fashion Street-nél az UniCredit Bank volt a finanszírozó. A vezető egyetértett azzal, hogy szigorodhatnak a feltételek, de mint mondta: a jó projektekre a jövőben is szívesen adnak pénzt a bankok. A VGO érdeklődésére megerősítette: a körülbelül három évesre tervezett új projekt után sem akarnak eltávolodni a belvárostól. A közelben szeretnének maradni és szeretnének hozzájárulni a főváros által meghirdetett, úgynevezett Fő utca projekthez, amelyben a Kálvin tértől a Szabadság térig egy teljesen megújult, a gyalogosoknak és az utcafronti kereskedőknek jobban kedvező övezetet alakítanak ki.

Teraszok

Il Patio és Planet Sushi éttermek, egy Mozart édességbolt valamint egy kávézó nyílik a Deák térnél a következő hetekben-hónapokban. Lesznek különböző teraszok is, a Vapiano étterem a Deák Ferenc utcában nyit egyet. Régóta várják a Starbucks első egységét, az is jövőre nyit a körzetben.

Habár a Fashion Street üzleteiben havonta, négyzetméterenként elkért 60-80 euró közötti átlagárakat nem lehet a Váci utcához hasonlítani, a terület felértékelődése egyértelmű – értékelte a fővárosi üzlethelyiség-piac jelenét Gothard Doris, a CB Richard Ellis üzlethelyiségi ügynökség-vezetője. Elemzése szerint az Andrássy úti üzlethelyiségek átlagos bérleti díja a Deák Ferenc utcainál magasabb, négyzetméterenként 80-100 euró közelében van, ugyanakkor itt lényegesen lassabb a bérlőcsere. Ezen a területen sok bérlő hosszú távra kötött szerződést az önkormányzattal.

Az első luxusmárkák megjelenése óta már két év eltelt, és még mindig vannak az utca profiljába nem illeszkedő egységek. Az utóbbi időben több szabad üzlethelyiség került piacra, ami egy egészséges profiltisztítást tesz lehetővé. Ez katalizátorként hathat, és újabb márkák érkezhetnek az Andrássy útra.

-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek