Cégvilág

Magyar-magyarnak farkasa Romániában - Tudósítás Cannes-ból

Itt Cannes-ban megint meggyőződhettem róla, hogy Romániában mindenki részesedni akar a plazatortából. A magyarok is. Ezért nem váratlan, hogy magyar kiállítók, illetve Magyarországról terjeszkedő külföldi cégek, valamint a magyar piacon már bizonyított más vállalatok is jelen vannak projektjeikkel. Egyesek vegyes funkciójú központokat készítenek elő, amikben a shoppingé a főszerep. Persze mindenki hiperóvatos és igazából inkább a kincstári optimizmus, semmint a megalapozott romániai gazdasági fellendülés mondattja velük, hogy még nincs akkora baj.

Van olyan romániai város, ahol két magyar egymással is küzd. Ilyen például Kolozsvár, ahol a TriGranit érdekkörébe tartozó cég a már megnyitott Polus Centerrel a budapesti főhadiszállással működő, de főleg Romániára szakosodott Atrium Centers-szel küzd meg. Nagybányán a Futureal-Immoeast magyar-osztrák páros a Gold Plazájával jól halad, az Atrium Centers ottani akcióját sem fújták le, noha a válság hatására ilyen hírek keringenek.

Tatár Tibor, a Futureal igazgatója szerint még jókor kezdtek hozzá a projekthez, a finanszírozás megoldott, a bérlőjelöltek nem lépnek vissza. Elismerte ugyanakkor, hogy az Immoeast otthoni súlyos gondjai nem jöttek jól, de a rpojekt jól halad, az osztrákok semmi jelét nem adták álláspontjuk megváltoztatásának.

Bukarestben a nálunk lakásfronton jelen lévő Engel East Europe mellett a Raiffeisen Evolution és a TriGranit is vegyes funkciójú központot tervez (Esplanada), aminek a fő eleme a plaza lesz. Utóbbi, vagyis a TriGranit viszont átrendezi romániai projekjeinek irányítását, ezért egy időre bezárja a román fővárosban megnyitott irodáját. Constantában viszont folytatja tranzakcióját, ott nagy központot húz fel.

Brassóban a zuglói Mundo projekjét most indító lengyel Echo Investment és a Plaza Centers-Aura Investment páros csap össze. A lengyelek 150 millió eurót költenek a Korona nevű, 53 ezer négyzetméteres  bevásárlóközpontra, amiben 240 üzlet lesz. A Plaza-Aura duó Ploiestiben is harcba száll, ezen kívül az Aura önállóan is fejleszt Craiovában, a Plaza pedig Kézdivásárhelyen. Ebben a nagyvárosban éppen a közelmúltban újították fel a Moldova Mall-t, úgyhogy az izraeli Plazának valami teljesen új koncepcióval kell előállni. A Budapesten két nagy projekttel is jelen lévő izraeli Sybill Holding hasonló akciókat készít elő román városokban és érdekes, hogy a Promos nevű cég Temesváron akar egy outlet centert felépíteni másfél éven belül.

Plaza Centers Tatár Tibor Cannes Aura Investment mundo mapic Sybill Holding
Kapcsolódó cikkek