Cégvilág

Megalakul a civil élelmiszerlánc-parlament

Hazai civil kezdeményezésként holnap megalakul az európai élelmiszerlánc-parlament, amely egyesületi formában működik majd – mondta lapunknak Bognár Lajos, az agrártárcához tartozó Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) elnökhelyettese. Az új szervezet célja az lesz, hogy fórumot teremtsen az érdekeltek számára a globális élelmiszer-piaci problémák megoldásához. A parlamenthez a termelők, az élelmiszer-ipari cégek, a kereskedők, a fogyasztók és a hatóságok képviselői egyaránt csatlakozhatnak.

Az egyesületet az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, a Magyar Állatorvosok Világszövetsége, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal és az MgSzH hozza létre. A kezdeményezéshez egyelőre Románia, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Ausztria és Csehország csatlakozik, de a szervezők a későbbiekben európai méretűvé kívánják bővíteni a parlamentet.

Bognár Lajos tájékoztatása szerint a fórumszerű működéstől csak hosszabb távon várhatók gyakorlati eredmények. A parlament alapvetően nem konkrét témákkal, hanem átfogó kérdésekkel foglalkozik majd. Ilyen lehet például az élelmiszer-hamisítás vagy a genetikailag módosított termékek ügye.

A szervezet munkája során olyan javaslatokat dolgozhat ki a mai szabályozás megváltoztatására, amelyek politikai szempontból is támogathatók lehetnek. Emellett állásfoglalásai könnyíthetik a hatósági ellenőrzési tevékenységet, a fogyasztóknak pedig tájékozódási lehetőséget nyújthatnak. HL

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek