Cégvilág

Meglepetés számla - Nem mindig díjmentes a zöld szám hívása

A 80-nal kezdődő, zöld számok díjmentesen hívhatóak. Az ilyen telefonhívások díját a szám használója fizeti – elvileg. De ha valaki egy mobilhálózatból tárcsáz egy nemzetközi zöld számot, a hívás díját meg kell térítenie. Ezt az eshetőséget a Nemzeti Hírközlési Hatóság a VGO felhívására jelenleg vizsgálja.

A zöld számok díjmentességének problémájára egy konkrét panasz terelte a VGO figyelmét. Az Airberlin légitársaság magyar nyelvű weboldalának alján információs telefonszámok találhatóak, köztük egy 06 80-nal kezdődő telefonszám, alatta zárójelben felirat: "díjmentes".

Az illető érdeklődő kétszer fel is hívta ezt a számot a Pannon hálózatából, majd a hónap végén – meglepetésére – leszámláztak neki 15 perc 49 másodpercnyi beszélgetést, amelyért "nemzetközi zöldszám hívásának díja" címén 664 forintot kellett fizetnie a mobilszolgálatónak. Vagyis hiába a 06 80-as kód és a "díjmentes"- megjelölés, a fogyasztónak meg kellett térítenie a díjat.

Az adott telefonszám úgynevezett nemzetközi zöld szám, amelyet a Magyar Telekom üzemeltet, a hívások díjait elvileg az Airberlin téríti meg. A vonatkozó jogszabály szerint a 06 80 kezdetű szám "A számhasználónak vagy az általa nyújtott szolgáltatásnak a hívó fél részére díjmentes elérését teszi lehetővé, feltéve, hogy a hívó fél a hívást a részére előfizetői szolgáltatást nyújtó szolgáltató hálózatából (honos hálózat) kezdeményezi.

(…) A barangolásból adódó többletköltségeket a hívó fél viseli. A számhasználó kérésére - kereskedelmi okból - a szolgáltatónak korlátoznia kell a nemzetközi hálózatból való elérést."

A Nemzeti Hírközlési Hatóság tájékoztatása szerint a honos hálózat kifejezés országon belüli (jelen esetben magyar) hálózatot jelöl.  A nemzetközi és a nem nemzetközi zöld számok között csak az a különbség, hogy előbbi hívható, utóbbi nem hívható külföldről. A számhasználónak jogában áll, hogy bizonyos irányokból jövő (külföld, mobilhálózat) hívásokat ne engedélyezzen. De – mint az a jogszabályból kiderül – amennyiben a hívás létrejön, annak díját nem a fogyasztónak kell állnia.

Ehhez képest a számot üzemeltető Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága érdeklődésünkre úgy tájékoztatott: a zöld számok hívása a "hívó fél számára díjmentes, amennyiben a hívást az adott országból, vezetékes hálózatból indították." Hozzátették: "Mobilszolgáltatók ettől eltérhetnek, és az Általános Szerződési Feltételeik (ÁSZF) között meghatározhatnak díjat a nemzetközi zöldszám hívása esetén is".

A konkrét esetben szereplő Pannon így is tesz. "A zöldszámok hívásáért – hasonlóan a többi mobilszolgáltatóhoz – kénytelen díjat felszámolni, tekintettel arra, hogy a nemzetközi számokra irányuló hívások továbbítása a Magyar Telekom vezetékes hálózatán történik és a Magyar Telekom a nemzetközi partnereivel szemben vezetékes hálózaton végződtetett hívásokért nem tudja érvényesíteni az egyébként szokásos és elvárható mobil végződtetési díjat." – válaszolt kérdésünkre Majorosi Emese, a Pannon sajtó- és információs igazgatója.  Hozzátéve: A szolgáltató a nemzetközi zöld számok hívásdíjáról mind az üzletszabályzatában, mind pedig a honlapján elérhető információk között tájékoztatja előfizetőit.

Majorosi Emese hozzátette: a www.airberlin.com honlap tévesen informálja az érdeklődőket, amikor a Magyarországról hívható nemzetközi zöldszámot díjmentesen hívható számként jelöli meg, holott a magyar telefonszolgáltatók - a fent említett okok miatt - a nemzetközi zöldszám használatáért a díjszabásukban rögzített díjat felszámítják, azonban a légitársaság téves adatközléséért a Pannon nem felelős.

A légitársaság eddig nem reagált a panaszos érdeklődésére. A Nemzeti Hírközlési Hatóság jelenleg vizsgálja, jogosan számolnak-e fel hívásdíjat a mobilszolgáltatók a zöld számok tárcsázása után.

számla vezetékes zöld szám Pannon mobil telefon hív Telekom díj
Kapcsolódó cikkek