Cégvilág

Milyen szaloncukrot vesz a magyar?

Egyre inkább a minőségi, márkás szaloncukrokat és a magas kakaótartalmú figurás édességeket keresik a hazai fogyasztók a karácsonyi ünnepi időszakban - állapítja meg az Édességgyártók Szövetsége.

A hungarikumnak számító szaloncukorból négy-öt hét alatt várhatóan mintegy 5,5 ezer tonna fogy, amelynek értéke több mint 6 milliárd forint lehet. A figurális édességekből 820 tonna lehet az ünnepi fogyasztás, és ez az éves csokoládéfigura-forgalom felét teheti ki. A vásárlók a figurális édességekre a karácsonyi időszakban 2,2 milliárd forintot költhetnek. Az úgynevezett tejbevonóból készült termékek az áruknak köszönhették népszerűségüket. Ezeket egy minőségi csokoládéból készült figurához képest akár fele áron is megvásárolhatjuk.

Míg a csokoládé szigorú nemzetközi szabványok szerint készül és legdrágább alkotóeleme a kakaóvaj, addig a tejbevonóból (kakaós masszából) készült termékekben a kakaóvajat egyéb olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. A kakaós masszából gyártott figurák is megfelelnek az élelmiszeripari követelménynek, de élvezeti értékük alacsonyabb.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek