Cégvilág

Min spórol a magyar?

Gáz- és áramfogyasztását próbálja csökkenteni a magyarok többsége a megélhetési költségek emelkedése miatt - tárta fel egyebek között a Nielsen piackutató vállalat 52 ország, köztük Magyarország internetezői körében, idén szeptember-októberben végzett felmérése.

Ebben az is olvasható, hogy csökken a vásárlások száma és legtöbben személyi számítógépük, mobil telefonjuk vagy más műszaki eszköz cseréjét halasztják el. A megkérdezett magyarok 98 százaléka változtat fogyasztási szokásain, a termékek és szolgáltatások drágulása következtében.

Kelet- és Nyugat-Európa erősen különbözik abból a szempontból, hogy olcsóbb élelmiszerre Keleten a válaszadók sokkal kisebb aránya vált, mint Nyugaton. Az orosz megkérdezettek mindössze 20, a csehek és lengyelek egyaránt 29, míg a magyarok 41 százaléka választja a takarékoskodásnak ezt a módját. Viszont a németek 62, sőt, az osztrákok 70 százaléka spórol a hasán.

Ha a nemzetközi átlagot nézzük, akkor legtöbben mindenütt mérséklik gáz- és áramfogyasztásukat, mellette azonban ugyanakkora azok aránya, akik kevesebb pénzt költenek új ruhára. Nálunk sokan a műszaki cikkeken spórolnak, külföldön inkább az otthonon kívüli szórakozáson. Világszerte a létfenntartás drágulására a válaszadók átlag 96 százaléka reagál úgy, hogy változtat fogyasztási szokásain. Legkisebb arányban a dohányzást csökkentik (12 százalék), kevesebb vagy olcsóbb márkájú szeszes italt iszik 16 százalék, 18 pedig mérsékli kiadásait az otthoni szórakozásra.

Nielsen fogyasztási magyar spórol vásárlás
Kapcsolódó cikkek