Cégvilág

Ötmilliárd forintos pénzkeretet kaptak a tészek

Ötmilliárd forint hitelkeretet vehetnek igénybe a zöldség-gyümölcs ágazat termelői-értékesítői szervezetei (tészek) a kormány döntése szerint. A forrásokat a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. biztosítja, amely a kereskedelmi bankoknak háromhavi Euribor plusz legfeljebb 1,25 százalékpont kamatot számíthat fel. A kölcsönt felvevő tészek pedig háromhavi Euribor plusz maximum 4,25 százalékpont kamattal kaphatják meg.

A termelői-értékesítői szervezetek ma a 350 milliárd forintos éves ágazati árbevétel 15-18 százalékát adják, de szakértők szerint ezt növelni kell az eredményesebb piaci fellépéshez. A csoportosulások ugyanis lehetővé teszik, hogy a termelők árujuk értékesítése során ténylegesen partnerei legyenek a nagy áruházláncoknak.

A mostani hitelkeret hozzájárulhat ahhoz, hogy a tészek pénzügyi helyzete erősödjön – vélte Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) ügyvezető igazgatója. A pénzügyi világválság nem kedvez a termelői összefogásoknak, ezért volt szükség a forgóeszköz-hitelprogram meghirdetésére. Ez ugyanis növeli a likviditást, s így a tagság bizalmát is. A szervezetek a többletforrások révén versenyképesebbé is válhatnak a piacon a szürke- és feketegazdaságban tevékenykedőkkel szemben. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek