Cégvilág

Plázastopot hirdetett a zuglói polgármester - Mi lesz az Echo Investment beruházásával?

Weinek Leonárd polgármester kezdeményezésére a zuglói képviselő-testület egységesen lép fel a Bosnyák térre tervezett hatalmas bevásárlóközpont megépítése ellen, hogy az eredeti terveknek és céloknak megfelelően egy valódi városközpont valósulhasson meg Zugló szívében. A zuglói plázastopot szerdán, a Bosnyák téren tartott sajtótájékoztató keretében jelentette be a polgármester.

A városközpont fejlesztője tavaly egy családbarát, zöld városközpont látványrajzait mutatta be a zuglói képviselő-testületnek, nemrég azonban újabb tervekkel kereste meg az önkormányzatot. Ezek az új tervek jelentősen növelik a beépítettséget, csökkentik a zöldfelületet és közösségi funkciókat is nélkülöznek. Emiatt Weinek Leonárd nem tudja, és nem is akarja támogatni a beruházást, polgármesterként pedig minden lehetséges eszközzel az eredeti koncepcióhoz való visszatérést fogja szorgalmazni – áll az önkormányzat közleményében.

Olyan beruházásoknak, olyan fejlesztéseknek van helye nálunk, melyek megőrzik Zugló arculatát és zöld jellegét. Ezért csakis gondos városrendezés és a legszigorúbb környezetvédelmi szempontok mentén épülhet bármi is nálunk” – mondta Zugló polgármestere, aki a Bosnyák térre tervezett gigapláza megépítése ellen összpárti kezdeményezést hívott össze.

„Kérjük az Echo Investmentet, és a továbbiakban minden egyes, Zuglóban beruházni kívánó céget, hogy jóhiszeműen, az élő környezettel szorosabb együttműködésben és az épített környezettel pedig nagyobb összhangban járjanak el” – közölte a sajtótájékoztatón Weinek Leonárd polgármester.

Az eredeti, tavaly ősszel bemutatott - az ötletpályázatra is és a szerződésben foglalt paraméterekre is jobban hasonlító - városközpont tervein olyan komplexum szerepelt, ahol a beépített terület több mint 30 százaléka, azaz az előírt 10 %-nál lényegesen magasabb arányban zöld maradt volna. „Úgy vélem, új fejezetet kell nyitni azon a téren is, hogy az önkormányzat ne adjon el úgy területet, hogy a szabályozási tervben és a szerződésben foglaltak eltérnek egymástól. Az első szerződést szeretnénk tiszteletben tartani, és annak tartalmát megtartani” – mondta Weinek. A centrum ráadásul olyan közösségi funkciókat is befogadott volna, amelyeket ma több, egymástól távol eső helyen lehet csak igénybe venni, az okmányirodától kezdve a közmű-ügyfélszolgáltatásokig.

„Pártokon felülemelkedő konszenzussal dönthettünk az új városközpontról. A módosított tervek azonban már nem felelnek meg Zuglónak, és nem felelnek meg az eredeti megállapodásunknak” – figyelmeztetett a polgármester.

weinek leonárd Zugló városközpont Echo Investment
Kapcsolódó cikkek