Cégvilág

Szegényes digitális karácsony

Mától csaknem 60 százalékos országos lefedettséggel indul a MinDigTV elnevezésű digitális televíziós szolgáltatás, előfizetési díj nélkül vehető csatornákkal. Két nappal az indulás előtt azonban még sok volt a nyitott kérdés, csupán a közszolgálati televíziók, valamint a kódolt ATV és a Hír TV sugárzása tűnt biztosnak. Lapunk kérdésére az RTL Klubnál és a TV2-nél a múlt pénteken elmondták, hogy a tárgyalások még folyamatban vannak. A Viasatnál szándéknyilatkozatot tettek, és a tervek szerint az év végéig a megállapodás is megszülethet.

A szolgáltatás ugyan ingyenes, de a digitális műsor vételének lehetősége mindenkinek súlyos forintokba kerül: a nézők tízezreket kénytelenek fizetni a tetőantennáért és a dekóderért, a vételre alkalmas televíziókészülékről nem is beszélve. A kiépítés és az üzemeltetés pedig a költségvetést terheli.

Az Antenna Hungária (AH) a szolgáltatást három telephelyen kezdte meg: Budapesten, Szentesen és Kabhegyen. A hálózat 2009-ben újabb 8 telephellyel bővül, az országos lefedettség 85-88 százalékos lesz, ezzel a digitális hálózat már meghaladhatja a jelenlegi analóg országos kereskedelmi csatornák 86 százalékos elérhetőségét. Az elérhető csatornákkal kapcsolatban annyi biztos, hogy a Duna Televízióén kívül aláírt szerződések még nincsenek. A Duna TV HD és a Duna II Autonómia SD formátumban már mától elérhető előfizetési díj nélkül – tájékoztatta a Világgazdaságot Tóth András, az Antenna Hungária Zrt. kommunikációs vezetője. A MinDigTV szolgáltatás annak a 800 ezer háztartásnak kínál alternatívát, akik még mindig a földi analóg platformot használják, illetve azoknak, akik HD-minőséget szeretnének otthonukba, de azt előfizetési díj nélkül. A műsorszórás földi sugárzású – így a lefedettségi körzetben bárki számára elérhető –, de dekóder, úgynevezett set-top-box kell hozzá. A nagy műszaki áruházakban és kisebb üzletekben is kapható készülékek között van különbség, így az Antenna Hungária decembertől a vele szerződött partnereknek MinDigTV-matricát ad, amely a vásárlónak garancia lehet arra, hogy valóban olyan készüléket vesz, amely alkalmas a digitális földi szolgáltatás vételére. A dekóderek és tévékészülékek megjelölését egyébként miniszteri rendelet is kötelező jelleggel kihirdette. A digitális rádiós hálózat is elindul Budapesten és környékén, az AH technikailag készen áll, de egyelőre itt is folynak a tárgyalások a rádiós műsorszolgáltatókkal.

Az egyik legnagyobb hazai műsorszolgáltató, a UPC nem tart komoly versenytől a piacon a digitális műsorszórás indulásával. Szűcs László, a társaság sajtókapcsolati igazgatója szerint szerény a kínálat, magas az átállás költsége, ráadásul az analóg és a digitális adás párhuzamosan még évekig elérhető lesz, így nem lesz váltási kényszer a nézők körében. A műholdas, illetve a kábeltechnológia már most sokkal bővebb csomagokat kínál, néhány ezer forintos havi díj ellenében – teszi hozzá. A nagy műszaki áruházakban vegyesek a set-top-boxok keresletével és az alkalmasságot igazoló matricával kapcsolatos tapasztalatok.

Lapunkat az Electro World képviseletében Pór Sándor, a szórakoztatóelektronikai részleg értékesítési vezetője arról tájékoztatta, hogy az áruházakban már megvásárolhatók a digitális földi sugárzás kezelésére alkalmas set-top-boxok és televíziókészülékek is. Az értékesítőktől kapott visszajelzések alapján a vásárlók zöme azonban nem érdeklődik, és nincs is igazán tisztában az új műsorszórási technológia részleteivel, ugyanis a cég vásárlóinak többsége az országos aránynak megfelelően kábelhálózaton, illetve műholdon keresztül fogja a televízióadást, és ezeket a rendszereket az átállás egyelőre nem érinti. A set-top-boxok és televíziókészülékek megjelölésével kapcsolatban még nem érkezett kérés az áruházhoz.

Ezzel szemben Szánthó Balázs, a Media Markt koncepciómenedzsere kérdésünkre elmondta, hogy novemberben már elkezdődtek a vásárlások, ezenkívül sokan érdeklődtek a termékek iránt, az a tapasztalat, hogy egyre többen vannak tisztában a digitális átállás részleteivel. Amint az Antenna Hungária előállítja és a szállítók rendelkezésére bocsátja a matricákat, a vásárlóknak ezzel ellátott készülékeket kínálnak.

Uniós és egyéb elvárások

Ismeretes, hogy az uniós elvárások szerint a jelenlegi analóg televíziós műsorszórást legkésőbb 2012 elejéig a digitális technológiának kell felváltania.

A rádiózásban ennél későbbre tolódik Magyarországon a végleges átállás, a tervezett időpont 2014 vége, feltéve, ha addigra a hálózat lefedettsége, valamint a digitális vevőberendezések elterjedtsége a lakosság körében eléri a megfelelő szintet.

Az AH öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére vállalt kötelezettséget és a digitalizálással összefüggő fejlesztésekre a következő 4-5 évben mintegy 25 milliárd forintot kíván fordítani.

A rádiózásban ennél későbbre tolódik Magyarországon a végleges átállás, a tervezett időpont 2014 vége, feltéve, ha addigra a hálózat lefedettsége, valamint a digitális vevőberendezések elterjedtsége a lakosság körében eléri a megfelelő szintet.

Az AH öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére vállalt kötelezettséget és a digitalizálással összefüggő fejlesztésekre a következő 4-5 évben mintegy 25 milliárd forintot kíván fordítani. -->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek