Cégvilág

Tavaly "aranyárban" volt, az idén "lábon telelhet" a kukorica

Félmillió tonna kukorica is betakarítatlanul maradhat a 8-8,5 milliós idei termésből és "lábon állva" telelhet át a táblákon, elsősorban a felvásárlási árak drasztikus csökkenése és az értékesítési nehézségek miatt - állítja a Magyar Agrárkamara (MAK).

A köztestület elemzése szerint a gazdálkodói veszteségek veszélybe sorolhatják a jövő évi termelést is, mivel az agrárvállalkozások visszafogják növényvédelmi, műtrágyázási és vetőmagkiadásaikat. A köztestület arra kéri a kormányt, hogy indítson be állami kukoricafelvásárlást, illetve ösztönözze a közraktározást támogatott hitellel és a raktározási díj szubvencionálásával.

A kamara szerint a kabinetnek a „lehető leghatásosabb módon” az Európai Unióhoz kellene fordulnia, hogy a közösség adjon tonnáként 30-40 eurós (7,5-9 ezer forint) fuvartámogatást a tengerrel nem rendelkező tagországok - így Magyarország - kukoricaexportjához. Emellett Brüsszelnek növelnie kellene a 700 ezer tonnában maximált intervenciós felvásárlási kukoricakeretet is. Az ágazati érdekképviseleti és szakmai szervezetek a közelmúltban egységesen tettek válságkezelési javaslatot az agrártárcának - mondta a VGO-nak Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára. Így a MOSZ egyetért a kamarai javaslatokkal. Értesüléseink szerint a minisztérium kötelezettséget vállalat arra, hogy a javaslatokat továbbítja Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztosnak.

A kamara felmérései szerint ma nincs jele annak, hogy a piaci helyzet az év végéig megváltozhat. A kukorica tonnánkénti felvásárlási ára ma 18-24 ezer forint között mozog, szemben a tavalyi 50-60 ezerrel. Az úgynevezett euróbúza ára 30-36 ezer, a takarmánybúzáé 20-25 ezer, az árpáé 21-26 ezer forintra esett a hazai piacon.

mak termés kukorica Magyar Agrárkamara
Kapcsolódó cikkek