Cégvilág

XV. Logisztikai Fórum – Fókuszban India

Kapcsolatépítés. A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) az indiai–magyar gazdasági kapcsolatok élénkítéséhez, a bilaterális együttműködések elmélyítéséhez szeretne hozzájárulni azzal, hogy az immáron tizenötödik alkalommal megrendezésre kerülő Logisztikai Fórum vendége 2009 februárjában India lesz.

Az elmúlt évek tematikáit figyelembe véve (2006-ban Kína, 2007-ben Törökország, 2008-ban Oroszország és Ukrajna gazdasági kapcsolatai voltak a középpontban) jól látható az a tendencia, amely szerint a logisztikai egyesület igyekszik olyan országokat partneréül választani, amelyekkel hazánknak jó a diplomáciai kapcsolata, de kereskedelmi együttműködésünk, export-import mutatóink még korántsem érik el az adott államban rejlő gazdasági potenciálnak megfelelő értéket. India gazdasága az 1990-es évek elején, a privatizáció megindulásával jelentős strukturális reformokon ment keresztül, és mára Kína után a világ második leggyorsabb gazdasági fejlődését produkálja a 2007–2008-as pénzügyi évben elért 9,1 százalékos GDP-növekedéssel.

Az indiai gazdaság fejlődésének egyik jelentős motorja a szolgáltatási szektor – mondta Doór Zoltán, az MLE elnöke –, amely már 2006-ban is 54 százalékát adta az ország GDP-jének. Ez fontos szempont volt, amikor a logisztikai fórum partneréül Indiát választották. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az ázsiai ország iparának növekedése az elmúlt két évben különösen felgyorsult, 2007-ben elérte a 9,4 százalékot, a további fejlődésnek azonban akadálya lehet az infrastruktúra elmaradottsága. Az infrastrukturális, logisztikai beruházások terén megfelelő kapcsolati tőkével akár a magyar vállalatok is eséllyel indulhatnak ezen a hatalmas piacon. Többek között ezt is szeretnék elősegíteni a fórummal, amely az üzletember-találkozóval is kitűnő lehetőséget teremt kapcsolatépítésre, tárgyalásokra a reményeik szerint szép számmal jelen lévő indiai üzletemberekkel – összegezte Doór Zoltán a XV. Logisztikai Fórum egyik legfontosabb célkitűzését.

A szervezők jelentős részvétellel számolnak azoknak az országoknak a részéről is, amelyek tengeri kikötőik vagy más gazdasági ágazatuk révén érdekeltek az indiai kapcsolatok építésében. MK
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek