Cégvilág

Az econet.hu-é a Balaton Sound és a VOLT fesztivál is

Az econet.hu médiaüzletága, az EST Media Group megvásárolja a soproni VOLT és a zamárdi Balaton Sound fesztiválok 100 százalékos tulajdonát. A Sziget Kft.-n belül így egy kézbe kerülhet az ország három egyik legsikeresebb zenei rendezvénye.

Az econet.hu médiaüzletága az EST Media Group módosítja Sziget Kft. megvásárlásának feltételeit, amelyről szándéknyilatkozatot írt alá a mai napon a Sziget Kft. eladójával, a Gerendai Károly és Takács Gábor tulajdonában álló Szigerta Kft-vel, illetve a VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot jegyző Lobenwein Norberttel és Fülöp Zoltánnal.

A megállapodás szerint egyrészt a Sziget Kft. 100 százalékos tulajdonosa lesz a soproni VOLT Fesztivál és a zamárdi Balaton Sound rendezvényeknek, az eddigi 50 százalékos tulajdoni arány helyett. Továbbá a Sziget Kft. megvásárlása után is fennmarad a menedzsment érdekeltsége a cégben, és a jövőbeni, minél eredményesebb működésben.

A soproni születésű, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert fesztiváligazgatóként már eddig is a rendezvények "motorjai" voltak, 1993-ban alapították a soproni VOLT Fesztivált, és irányításukkal jött létre a Balaton Sound 2007-ben Zamárdiban. Mára mindkét fesztivál jócskán kinőtte magát, a legjelentősebb vidéki eseményként jegyzik őket, melyek idén összesen 165 ezer vendéget fogadtak. A két szervező nevéhez fűződött a korábbi sikeres Budapest Parádé, a Parádé Bónusz, a szilveszteri Hysteria fesztiválsorozat és a Sport Sziget szervezésének vezetése is.
 
Az akvizíció megvalósulásával a Sziget Kft-ben koncentrálódna a magyar fesztivál piac legjelentősebb tapasztalati tőkéje és know-how-ja, amely a több mint másfél évtizedes múltat felmutató Sziget és VOLT Fesztiválok mellett a legutóbbi két évben képes volt egy új rendezvény, a Balaton Sound felfuttatására is, utóbbi idén - megrendezésének második évében - már közel 140 millió forintos eredménnyel zárt. A ma aláírt szándéknyilatkozat alapján a szerződések megkötésére 2009. január 31-ig kerülhet sor, s így az EMG a kibővülő Sziget Kft. 75 százalékos üzletrészét vásárolná meg. Ennek következtében az EBITDA teljesítmény-elvárások is emelkednének.

Az EMG a Sziget Kft. 75 százalékos üzletrészérét összesen legfeljebb 5,0295 milliárd forintot fizetne, szemben a 2007 november 27-i szerződésben meghatározott legfeljebb 4,95 milliárd forinttal. Amint az ismert, a vételárból 1,1 milliárd forint 2008 januárjában az első, 26 százalékos Sziget Kft. részesedésért már kifizetésre került.
 
Az EBITDA teljesítmény-elvárások mind a Szigerta Kft. tekintetében, mind a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound további 50 százalékát szolgáltató felek tekintetében külön-külön is mérésre kerülnének majd. Az esetleges teljesítmény elmaradások is külön-külön a vételárak csökkentésével járnának majd.
 
A VOLT Fesztivál és a Balaton Sound Fesztivál 50 százalékát szolgáltató Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán urak mind a 2009-es, mind a 2010-es évben egy-egy 155 millió forintos vételárrészre csak a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound Fesztivál eredményességéhez mérten válnának jogosulttá. Emellett a részükre 2009-ben fizetendő vételárból 211 millió forint oly módon kerülne megfizetésre, hogy készpénz helyett 1 millió darab, darabonként 211 forintos áron beszámításra kerülő econet.hu részvényt kapnának.
 
A kölcsönös szándéknyilatkozatban lefektetettek szerint a kisebbségi tulajdonosok részére fizetendő vételárak mértéke az EBITDA teljesítménytől függ, így a fentiekben bemutatott EBITDA teljesítmény-elvárások teljesítése a kisebbségi tulajdonosok alapvető érdeke. Ezen felül azonban a kisebbségi tulajdonosok - akik egyben a menedzsment tagjait is adják - abban is érdekeltek, hogy a Sziget Kft. az EBITDA teljesítmény-elvárásokat meghaladja, mert részükre ilyen esetben az alap-elvárást meghaladó teljesítmény vonatkozásában többlet nyereségrészesedés járhat majd.

VGO-->

Est Media Group Sziget econet.hu Balaton Sound VOLT fesztivál
Kapcsolódó cikkek