Cégvilág

Elege lett a csöndes alelnöknek, most "kitálal" - "Mintha a polgármestert hibáztatnák a földrengésért"

A General Motors eddig csöndes alelnöke a CNBC-nek adott interjújában kifejtette: a vezérigazgatót hibáztatni a GM nehéz helyzetéért, olyan, mint ha a polgármestert tennék felelőssé a várost leromboló földrengés miatt.

Robert A. Lutz, a General Motors alelnöke eddig csöndben burkolózva figyelte, amint az amerikai honatyák az autógyártóknak adandó segélyről vitáznak és közben a vezérigazgatók felelősségét emlegetik. Az alelnök most a CNBC-nek adott interjújában kijelentette: Rick Wagoner felelősségét emlegetni a GM helyzetéért olyan, mintha a polgármestert hibáztatnák a várost elpusztító földrengés miatt – idézi a New York Times.

Lutz azután szüntette meg hallgatását, hogy Christopher Dodd szenátor arról beszélt, a segélyért folyamodó autógyáraknak új vezetőséget kell keresniük. Mitöbb, a CBS Facet he Nation című műsorában Dodd kérdésre válaszolva kijelentette: Rick Wagonernek távoznia kell a GM éléről.

Bár Wagoner a múlt héten beismerte, hogy követtek el hibákat a gazdálkodás terén, alelnöke szerint a vezér feláldozása egyfajta áldozati bárány funkciót tölt be, amelyet az Istennek ajánlanak fel. "Azt hiszik, hogy ha az ártatlanokat büntetik meg, jóra fordul a sorsunk".

Lutz szerint a vezérigazgató erényei közé tartozik, hogy egy hetven éves embernek ajánlotta fel az alelnöki posztot. Mondta, Wagoner engedte, hogy átformálja a GM termékfejlesztését és a döntés számos díjat hozott a cégnek.

Lutz az előző elnök, Lee Iacocca mondását parafrazálva kijelentette: "Ha úgy érzik, hogy találnak nálunk jobb vezetőséget, szerződtessék őket, de a megtalálásuk nehéz feladat lesz. Ha jobban érzik majd magukat attól, hogy lecserélnek bennünket, rendben van. De a cég is jobban megy majd ezáltal? Erősen kétlem."

cbs Wagoner CNBC General Motors GM
Kapcsolódó cikkek