Cégvilág

Ezeket a játékokat meg ne vegye! Méreg-lista

Az Ecology Center közzétette második kutatását, amely az idei játék-kínálat tesztjeinek elemzését tartalmazza. A szabadon hozzáférhető tanulmány több mint 1 500 népszerű játék összetételét elemzi.

Az Ecology Center a www.HealthyToys.org weblapon tette közzé a játékokkal kapcsolatos legfrissebb méréseinek eredményeit. A nonprofit szervezet több mint 1 500 népszerű játékot szűrt olyan, az egészségre veszélyes anyagokra, mint az ólon vagy a kadmium. Eszerint háromból egy játék közepes vagy magas koncentrációban tartalmaz mérgező vegyületeket.

Ólmot például az Egyesült Államokban kapható, vizsgált játékok 20 százalékában mutattak ki, olyan mennyiségben, amely meghaladja a szövetségi szabályok szerinti határértéket. Az ólom szempontjából a legrosszabbul a gyerek-ékszerek teljesítettek, a mérgező anyag ugyanis elsősorban a festékekkel kerül a játékokra. Az ólom tekintetében nincs összefüggés a koncentráció és a származási hely között. A Kínában gyártott termékek 21 százalékában észleltek ólmot, a máshonnan származó játékoknál is 16 százalék volt az arány.

A további, észlelt méreganyagok a bróm, a kadmium, az arzén és a higany. A játékok 2.9 százaléka tartalmazott a határértéket meghaladó mennyiségű brómot. Arzént a termékek 1.4 százalékában mutattak ki, a kadmium 1.9 százalékban fordult elő. A higany a vizsgált minták 1 százalé

A most mért eredmények szerint a vizsgált termékek nagy része lekerülne a polcokról, ha már érvényben lenne a Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság ajánlása (CPSC). A jogszabály csak 2009 januárjától lép hatályba az Egyesült Államokban, az Ecology Center szakértője szerint azonban a mérgező anyagoknak egyáltalán nincs helyük az áruházakban.

"Reméljük, hogy a információk segítenek a szülőknek a tájékozódásban és egyúttal nyomást gyakorolnak a gyártókra és a törvényhozókra, hogy visszahívják a veszélyes termékeket" – mondta a kutatást vezető Jeff Gearhart. A weblapon márka, típus, név szerint kereshetőek a játékok, egyúttal lehetőség van személyre szabott karácsonyi lista összeállítására és widget is rendelkezésre áll.

higany arzén ólom mérgező játék
Kapcsolódó cikkek