Cégvilág

Hogyan lehet az adón takarékoskodni? Válaszok itt

A megváltozott gazdasági környezet a cégek pénzügyi terveinek átírását, illetve a stratégiai célok újrafogalmazását kényszeríti ki.

Mivel az elkövetkező időszakban legalábbis nehéz – de az sem kizárt, hogy lehetetlen – lesz a profitabilitás növelése piacszerzésen keresztül, a cégeknek a belső hatékonyság javítására kell majd törekedniük. A változások az adókötelezettségeket is érintik, a szokásosnál fontosabb lesz az adóalapokat minimalizálni, a felesleges büntetéseket elkerülni, illetve az adóteher-fizetés elhalasztásának lehetőségével élni.

Általános tapasztalat, hogy a hazai cégek még mindig nem teljes körűen és pontosan tájékozódnak az elérhető összes adóalap-csökkentési lehetőségről. Jellemző példa, hogy csak ritkán használják ki a társaságok a kutatás-fejlesztés területén érvényesíthető kedvezményeket. A teherfizetés elhalasztása komoly cash flow előnyökkel járhat, a büntetések elkerülésének legegyszerűbb módja pedig az adóbevallásban szereplő állítások alapos alátámasztása.

Az adóoptimalizálás lehetséges még például a behajthatatlan követelések ügyes kezelésével, az értékcsökkentési lehetőségek kihasználásával, illetve a veszteségelhatárolással is. A korábban elnyert adókedvezmények sokszor valamilyen feltétel teljesítése esetén érvényesek csak, ezeket a néhány évvel ezelőtt még reális jövőbeni kötelezettségeket a jelenlegi környezetben nehezebb lehet teljesíteni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

adóbevallás kutatás-fejlesztés adóoptimalizálás cash-flow
Kapcsolódó cikkek