Cégvilág

Intel - Nagy lépés egy új világ felé

Az Intel megállapodott a Hitachival: eszerint a szerverekhez gyártott, magas minőségű flash meghajtóihoz kizárólag az Intel szállítja majd a memória egységeket. A világ legnagyobb chipgyártója ezzel megerősítette pozícióját egy bizonytalan területen.

A hagyományos tárolókkal szemben a flash-memória gyártás üzlete nem kecsegtet magas profittal, a konkurenciaharc pedig rendkívül kiélezett az olyan gyártók között, mint a Toshiba, a Samsung és a SanDisk. Az Intel Micron nevű vállalatával szerepel ezen a piacon, bár a részvényesek egy része szerint jobban tenné, ha kiszállna belőle – tudósít a New York Times.

Az Intel most megmutatta, hogy nem ért egyet a kétkedőkkel: egy most nyilvánosságra hozott megállapodás értelmében a chipgyártó szállítja majd az összes flash memóriát a Hitachi legújabb, high-end drive-jaihoz, amelyeket elsősorban szerverekbe építenek majd.

Az Intel reményei szerint a mozgó alkatrész nélküli, gyors és energiatakarékos memóriák hamar népszerűvé válnak majd az üzleti felhasználók körében és így egy újabb jelentős piac szerezhető meg (a notebookokba ma már gyakorlatilag csak flash-memóriát építenek).

A 2003-ban alapított Hitachi Global Storage Technologies akkor jött létre, amikor az anyacég megvásárolta az I.B.M. memória üzletágát. A cég mostanra a Seagate és a Western Digital mögött a szektor harmadik legjelentősebb szereplője lett.

A tervek szerint a két vállalat 2010-ben dobja piacra közös termékét. A hardvergyártók, így az EMC és a Sun most kezdik bevezetni a flash memóriát saját gépeikbe. Az elemzők szerint 2010-tő, ugrásszerűen megnő majd a mozgó alkatrész nélküli memóriák népszerűsége.

I.B.M. toshiba sun Seagate hitachi Intel Samsung Western Digital
Kapcsolódó cikkek