Cégvilág

Közel négymilliárd festményekre

A tavaly télinél majdnem tíz százalékkal nagyobb, bő 3,1 milliárd forintos összleütési értéket produkáltak a hazai cégek ez év november–decemberben rendezett festményárverései, tehát a jutalékokat is beleszámítva több mint 3,7 milliárdot költöttek el képekre a gyűjtők és a befektetők.

Ez nemcsak a gazdasági válság fényében tekinthető nagy sikernek, hanem azért is, mert a „léc” eleve nagyon magasan volt. A tavaly téli eredményeket ugyanis jelentősen felhúzta a Virág Judit Galéria rekordösszegű, 1,3 milliárd forintos összforgalma, amelyet a cég külön kortárs aukciójának százmilliós leütési összege tovább emelt.

Ez év decemberében a két piacvezető aukciósház küzdelme nagyjából kiegyenlítetten alakult. Mind a Kieselbach, mind a Virág Judit Galéria átlépte az egymilliárd forintos álomhatárt, ez a jutalékokat is beleszámítva együttesen közel 2,5 milliárd forintos forgalmat jelent. Ezzel egy időben érezhetően tudták növelni eredményeiket a közepes méretű cégek. A Nagyházi a tavaly téli 218 helyett 248, a Belvedere 225 helyett 275, a szezont november 10–12-i árveréssorozatával megnyitó BÁV 83 helyett több mint 160, az Abigail 57 helyett 91 millió forint értékben adott el festményeket, és a Polgár, a Villás, a MissionArt és az Erdész & Makláry is legalább olyan vagy még jobb eredményeket produkált, mint egy évvel korábban. A kisebb cégek is stabilan teljesítettek, legyen szó az Arte grafikai aukciójáról, a képcsarnoki árverésekről, a jótékonysági aukciókról vagy a Dunaparti Aukciósházról.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

gyűjtők festmény összelütés galéria
Kapcsolódó cikkek