Cégvilág

Reszkethetnek a kábítózók: drogteszt 90 másodpercen belül

Hordozható, közúti ellenőrzésekre használható drogtesztelő eszközt mutatták be a düsseldorfi orvosi kiállításon, amely ideális a kábítózó autóvezetők lefülelésére, de kórházakban is használhatják.

A Philips és a Concateno által bemutatott berendezés egyszerre öt különböző drogtípus jelenlétét képes azonosítani 90 másodpercen belül, így ideális például azoknak a gépkocsivezetőknek a tesztelésénél, akiknél felmerül a kábítószer használat gyanúja. Az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Spanyolországban, Németországban és az Egyesült Államokban végzett kiterjedt kutatások azt mutatták, hogy a megbízhatóság, a sebesség, az egyszerű használat alapvető fontosságú a helyszínen használható drogtesztelő eszközök esetében.

Az új berendezés segítségével a rendőrség a fújós alkoholszondákkal végzett ellenőrzésekhez hasonló egyszerűséggel végezhet drogteszteket. Az eszköz a Magnotech technológia segítségével képes felismerni a különböző kábítószerek jelenlétét és képes kimutatni a tiltott anyagok alacsony koncentrációját is kis mennyiségű testnedvből, például nyálból. Ezért a technológia alkalmazható az eldobható bioszenzor kazettákban is. Az új technológiát kórházakban is alkalmazhatják, amikor a páciens megfelelő és gyors diagnózisa a baleseti részlegen drámai mértékben befolyásolhatja a hatékony, életmentő kezelést. A kábítószer-használat terén Európában hazánk a középmezőnyben foglal helyet.

Jelenleg 25 ezerre becsülik a kábítószer szempontjából érintettek számát, akiknek mintegy tíz százalékát függőséggel kezelték vagy kezelik. A fiatalok egyre korábban próbálják ki a drogokat, a legveszélyeztetettebb a középiskolás korosztály. Ma a felnőttek körében 11,4 százalékos, míg a fiataloknál 20-25 százalékos a drogfogyasztók aránya.

philips új berendezés drogteszt
Kapcsolódó cikkek