Cégvilág

Újabb áruházat bírságoltak meg! Gyártó vagy forgalmazó? Egyértelműen fel kell tüntetni

Az áru címkéjén a gyártó vagy a forgalmazó feltüntetése akkor alkalmas az azonosításra és a fogyasztó törvényi követelmények szerinti tájékoztatására, ha a név és a cím mellett a gyártói és a forgalmazói minőséget is megjelölik – figyelmeztetett a Legfelsőbb Bíróság az alábbi ügyben.

A fogyasztóvédelmi hatóság egymillió forintra bírságolt meg egy áruházat, mert némely élelmiszer-ipari terméken nem tüntette fel egyértelműen a gyártót, a forgalmazót és az importőrt. A határozatot a másodfokú hatóság helybenhagyta.

A cég a bírósághoz fordult, s kérte a döntés megváltoztatását, valamint a bírság csökkentését, arra hivatkozva, mulasztása nem jogellenes, mert ilyen kötelezettséget a vonatkozó jogszabályok nem írnak elő. A megyei bíróság megalapozottnak találta a keresetet.

Ítéletének indoklásában rögzítette: a fogyasztóvédelmi hatóság ugyan helyesen állapította meg a tényállást, de abból helytelen következtetéseket vont le. Az adott jogszabályok a termék gyártója vagy forgalmazója nevének és címének feltüntetését írják elő. Azokat nem lehet kiterjesztően értelmezni, a gyártói, illetve forgalmazói minőség megjelölésére nincs kötelező rendelkezés.

Mivel a termékek csomagolásán szerepel a név és a cím, ennyi elegendő. Tehát a cég nem sértett jogszabályt azzal, hogy a gyártó, forgalmazó, importáló szavakat nem tüntette fel.

A jogerős ítélet ellen a fogyasztóvédelmi hatóság nyújtott be felülvizsgálati kérelmet az LB-hez, amely megállapította, a megyei bíróság tévesen alkalmazta a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

forgalmazó áruház gyártó címke legfelsőbb bíróság
Kapcsolódó cikkek