Cégvilág

Visszakozott a Viasat

Újabb televízió jelentette be, hogy képtelen megegyezni az Antenna Hungáriával a digitális földfelszíni platformra való felkerülésről.

Korábban nyilvánosságra hozott szándékával ellentétben ezúttal a Viasat Hungária döntött úgy, mégsem teszi fel a Viasat3 televízió adását az Antenna által működtetett platformra, sőt, az erről szóló szándéknyilatkozatát is visszavonta. A televíziós cég közleményében leszögezi: Magyarországon a harmadik legnézettebb csatornaként kifejezetten érdekében állt volna új szereplőként megjelenni a szabad hozzáférésű új hálózaton, de a digitális elosztó feltételeit nem tudta elfogadni.

A Viasat egyrészt azt kifogásolta, hogy az Antenna kötelezettségvállalásai alapvetően csak a technikai infrastruktúra kiépítésére összpontosítanak, és nem tartalmaznak semmiféle garanciát arra vonatkozóan, hogy a már kiépített rendszert kik, mikor, várhatóan milyen számban és miért fogják választani. A Viasat ugyanis a digitális platformon megjelenő, kellően nagy számú új nézőhöz szívesen eljuttatná a műsorát, ahhoz azonban nem fűződik érdeke, hogy egy technikailag kifogástalanul működő és földrajzilag akár 100 százalékban lefedett olyan rendszeren jelenjen meg, amelyre a valóságban senki sem, vagy csak elenyészően kevés néző kíváncsi – magyarázza a társaság. Az elutasítás másik oka az Antenna által a digitális terjesztésre tett szerződéses ajánlat, amely a Viasat szerint teljesen egyoldalúan, rugalmatlanul és ésszerűtlenül közelíti meg a szolgáltató és megrendelő viszonyát.

Hasonló okokkal magyarázta a múlt héten a két vezető kereskedelmi televízió, az RTL Klub és a TV2 is, hogy miért marad távol az Antenna földi digitális hálózatától. Abban azonban mindhárom kereskedelmi tévé egyetért: ha ésszerű kompromisszumot sikerülne kötni a digitális műsorelosztóval, szívesen látnák műsoraikat az új platformon. Valószínűleg a nézők sem bánnák, ha megegyeznének végre a vitázó felek, a december 1-jén indult Mindig Tv fantázianevű digitális szolgáltatás kínálata ugyanis jelenleg még igencsak szegényes. Az Antennának az ingyenes műsorszolgáltatók közül eddig egyedül a Duna Televízióval sikerült szerződést kötnie, így tetőantennával mindössze a Duna TV és az Autonómia érhető el a vételkörzetben.

Ezenkívül kódolva felkerült a platformra az ATV és a HírTV csatornát tartalmazó csomag, Terra+ néven. A kódolt adások vételéhez széles sávú tetőantennára és egy úgynevezett Conax kártyaleolvasót tartalmazó dekóderre, vagy ilyen tunerrel ellátott integrált televízióra van szükség. A speciális dekóderek december közepétől kerülnek forgalomba, a kódkártyákat pedig jövőre kezdik árusítani. Ezek egy éven át biztosítanak majd hozzáférést a szolgáltatáshoz. Azt, hogy pontosan mennyit kell majd fizetni a kódkártyáért, még nem közölték hivatalosan, a MinDigTv honlapja szerint „az ár kialakítás alatt van”.

A kódolás oka, hogy a két televízió a kábeltévés hálózatokon is ilyen formában van jelen, és pénzt kap műsorának terjesztéséért a kábelszolgáltatóktól. Ha viszont ugyanezt a műsort egy másik platformon ingyenesen terjesztené, azt a kábelelosztó cégek – érthetően – nehezményeznék, és valószínűleg nem szívesen fizetnék ki sem az ATV-nek, sem a HírTV-nek az évente akár több százmillió forintot is kitevő előfizetési díjat.

Perre mennek

A sikertelen egyezkedés után az RTL Klub és a Tv2 beperelte az Antennát a Fővárosi Bíróságnál.

Az RTL Klub emellett a digitális átállásról szóló jogszabályt, illetve annak egyes rendelkezéseit is alkotmánysértőnek tartja, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult.

A tévé azt is fontolgatja, a Gazdasági Versenyhivatalnál is bepanaszolja az Antennát a műsorelosztó erőfölényét tükröző szerződéstervezet miatt.

Az RTL Klub emellett a digitális átállásról szóló jogszabályt, illetve annak egyes rendelkezéseit is alkotmánysértőnek tartja, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult.

A tévé azt is fontolgatja, a Gazdasági Versenyhivatalnál is bepanaszolja az Antennát a műsorelosztó erőfölényét tükröző szerződéstervezet miatt. -->

Viasat digitális átállás Antenna Hungária digitális platform
Kapcsolódó cikkek