Cégvilág

2 éves korig légzési gondokat okozhat a megfázás elleni szer

Amerikai szakértők szerint két évesnél kisebb gyerekek estében nem tanácsos a Vicks VapoRub megfázás elleni kenőcsöt közvetlenül az orr alatt használni, mert légzési nehézségeket okozhat.

A Wake Forest University kutatói azért nem javasolják a Vicks VapoRub ilyen típusú használatát két éves kor alatt, mert a készítmény megnövelheti a váladéktermelést. A babák légútjai eleve szűkebbel a felnőttekéinél, így a túlzott váladéktermelés vagy megdagadás légzési nehézségekhez vezethet – tudósít a Reuters.

Bruce Rubin ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kutatásaik során csak akkor találkoztak ilyen problémával, amikor a kenőcsöt közvetlenül a kisgyerekek orra alá (és nem a mellkasára) alkalmazták. A professzor szerint a cég világosan közli, hogy a megfázás elleni szert nem szabad az orron vagy orrban használni és két éves kor alatt egyáltalán nem tanácsos az alkalmazása.

A gyártó Procter & Gamble hangsúlyozta, hogy a címkén felhívják a figyelmet a megfelelő használati módra. Emellett hozzátette, hogy az eredmények meglepték, mivel a terméket több mint száz éve biztonságosan használják. Rubin és kollégái azért kezdtek vizsgálódni, mert kórházukban találkoztak egy Vicks-szel kezelt, légzési gondokkal küzdő kislánnyal. Az eset óta az intézet orvosai figyelmeztetik a szülőket a készítmény használatának szabályaira.

megfázás Wake Forest University Procter & Gamble Vicks VapoRub
Kapcsolódó cikkek