Cégvilág

A posta részleges privatizálását is ellenzik - Vita a Royal Mail sorsáról

A brit alsóházban 66 kormánypárti képviselő írta alá az állami posta, a Royal Mail részleges privatizálását ellenző indítványt.

A szám elég lenne ahhoz, hogy teljes ellenzéki támogatással meg lehessen akadályozni a patinás brit postai intézmény akár csak részleges magánkézbe adását. Az üzleti ügyekben illetékes minisztérium vezetője, Peter Mandelson – korábbi európai biztos – kijelentette, hogy a kormány az erős ellenállás dacára is folytatja az előkészületeket a Royal Mail privatizálására. A politikus azzal védekezett, hogy az intézmény továbbra is állami ellenőrzés alatt maradna, mert bármely befektető csak kisebbségi hányadhoz juthatna.

A kormány elképzelései között egy – a kontinentális Európában jól szereplő – szakmai befektető részvétele szerepel. Erre az a feladat hárulna, hogy – a friss tőkejuttatáson felül – korszerűsítse a postai intézmény egész tevékenységét, és a szolgáltatás jövőbeni versenyképességének fenntartását menedzsment ismeretek átadásával is segítse elő. A tervekkel kapcsolatban a Reuters utal egy tanulmányra, amely szerint a Royal Mail jóval gyengébben van automatizálva és kevésbé hatékony, mint a kontinensen működő versenytársainak jelentős hányada.

A részleges privatizálást ellenző képviselők mégis azzal érvelnek, hogy külső befektető megjelenésével törés következne be a legnagyobb brit közszolgáltatásban. Az alsóháznak a petíciót kezdeményező tagja úgy fogalmazott, hogy az ország egyik legrégibb közintézményéről van szó, amelyet a szabályozó hatóságok már az eddigi határozataikkal a tisztességtelen verseny céltáblájává tettek.

Mandelson korábban üdvözölte a holland TNT logisztikai cég törekvéseit, kisebbségi hányad megszerzésére. A cég azonban csak akkor lenne hajlandó részt venni a Royal Mail korszerűsítésével járó privatizációban, ha előtte a kormány végrehajtaná az annak szanálására korábban előterjesztett reformjavaslatokat, és átvenné az üzemi nyugdíjellátásra szóló kötelezettségeket.

privatizálás Royal Mail posta brit
Kapcsolódó cikkek