Cégvilág

Csődcunami fenyegeti az autóipart a KPMG szerint

Nehéz év elé néznek a német autóipar beszállító cégei. A KPMG most megjelent tanulmánya szerint csődhullám veszélye fenyegeti az alkatrészgyártók többségét.

A megkérdezett cégek 90 százaléka számít az eredménye drasztikus romlására 2009-ben, amelyet elsősorban a forgalom csökkenése és a megrendelések elapadása, a forrásszerzés nehézségei, a nyersanyagárak emelkedése következtében fellépő költségdrágulás, valamint a járulékfizetések körül tornyosuló adminisztratív és pénzügyi akadályok (kiemelten a nyugdíjkassza-befizetések) idéznek elő – mutatja ki a tanulmány.

A KPMG munkatársa, Uwe Achterholt autópiaci szakértő a detroiti autóvásáron kiemelte: azon túl, hogy az autóipar sínyli meg legsúlyosabban a globális recessziót, a kisebb beszállító cégek létét külön fenyegeti még, hogy tipikusan pénzügyi befektetők kezében van a tulajdonhányaduk jelentős része, ez a tőkejuttatást még az indokoltnál is nehezebbé teszi a hitelkrízis idején.

A tanulmány készítői még súlyosabb válságtól tartanak az idén. Négy nagyobb beszállító is csődöt jelentett az elmúlt hetekben, köztük olyan is akadt, amelyik forráshiány miatt volt kénytelen lehúzni a rolót, operatív értelemben nyereséges maradhatott volna.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Uwe Achterholt autóipar KPMG tanulmány
Kapcsolódó cikkek