Cégvilág

Feldarabolják az öngyilkos milliárdos cégbirodalmát

A halálát követő napon Adolf Merckle befektető cége, a VEM Asset Management sikeresen egyezett meg hitelező bankjaival egy 400 millió eurós gyorssegély utalásáról, amely túlélést biztosít Merckle 40 éve építgetett birodalmának.

A megállapodásnak köszönhetően megmenekülhet a 33 milliárd eurós éves forgalmat lebonyolító vállalatcsoport által foglalkoztatott közel 100 ezer dolgozó.

A bankok a forrásért cserébe a gyógyszeripari tevékenységekkel foglalkozó Merckle két cégének – a brit Phoenix Groupnak, valamint az amerikai generikus termékek forgalmazására szakosodott Ratiopharmnak – az eladását szabták feltételül, valamint a VEM igazgatóságából a Merckle család képviselőjének (Adolf legidősebb fiának, Ludwignak) távozását is kérték.

A VEM Holdingban maradhat ugyanakkor a HeidelbergCement (korábbi piaci találgatások a cementgyártó eladására számítottak). Adolf Merckle tragédiája egyenes következménye a pénzügyi krízisnek. Németország egyik leggazdagabb iparmágnása az utóbbi fél évben a Volkswagen-részvények emelkedésére spekulált, ez pedig óriási veszteséget okozott a VEM-nek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Phoenic Group Merckle VEM
Kapcsolódó cikkek