Cégvilág

Gáz: újabb korlátozások jönnek, de megnyugtatnak bennünket

Elegendő földgáz van a magyarországi tárolókban a lakosság ellátásához, azonban további korlátozások bevezetésére lesz szükség. A szakminiszter engedélyezte a stratégiai gázkészlet felhasználását, a Mol pedig növeli a hazai kitermelést - hangzott el az Országgyűlés Külügyi Bizottságának szerdai budapesti ülésén.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója bejelentette: további intézkedésekre lesz szükség a gázfelhasználás korlátozására. Zsuga János hozzátette, hogy Ausztria felől sem biztosított a keddihez hasonló, mintegy 3 millió köbméter földgáz beérkezése, a jelenlegi adatok szerint szerdán 1,5 millió köbmétert kap Magyarország. Szükség esetén az FGSZ Földgázszállító Zrt. megkezdheti a stratégiai gázkészlet felhasználását, miután az energiaügyekért felelő miniszter kiadta az erről szóló rendeletet - jelentette be Gordos Péter, a szaktárca államtitkára.

A stratégiai készlet nagysága 500 millió köbméter. Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy technikai okok miatt ebből a készletből naponta mintegy hárommillió köbméter használható fel. Hozzátette, hogy hosszabb távon a gáztárolókból kivehető mennyiség is csökken, mivel kisebb gázmennyiség mellett visszaesik a nyomás, ami technológiailag behatárolja a kivehető mennyiséget.

A magyar gázkitermelés jelenleg napi 8 millió köbméter, ám a Mol arra törekszik, hogy ez rövid időn belül 9 millióra nőjön - mondta Hernádi Zsolt. Az E.ON Földgáz Storage Zrt. szabályozási vezetője közölte: a magyarországi tárolókban még mindig hárommilliárd köbméter földgáz van, ami a lakosság téli ellátásához elegendő. Tóth András elmondta: a napi maximális 51,5 millió köbméteres kivét heteken keresztül fenntartható.

A Külügyminisztérium szakállamtitkára bejelentette: a tárca szerdán bekéreti Oroszország és Ukrajna Magyarországra akkreditált nagyköveteit.

FGSZ Földgázszállító Hernádi Zsolt Mol
Kapcsolódó cikkek