Cégvilág

Hamarosan támad az influenza! Többen esnek ágynak

A becslések szerint 2-3 hét múlva Magyarországra érkezik az influenzajárvány.

Európa legtöbb országában már közepes vagy erős intenzitású influenzajárvány van. Ez alól egyelőre Csehország, a balti államok és Magyarország a kivételek. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz (OTH) eddig 191 minta érkezett be, és csak 6-ban mutatták ki az influenza vírusát. Ez azt jelenti, hogy vannak influenzaszerű megbetegedések, de ezek többsége egyéb vírusos vagy bakteriális fertőzés, és csak elenyésző az influenza-A jelenléte - számol be a Hírszerző.

A becslések szerint a kiterjedt, országos járvány 2-3 hét múlva érkezik meg. Egy szezonális járvány alatt egyébként átlagosan a lakosság 10-15 százaléka betegszik meg - mondta a Független Hírügynökségnek Szolnoki István, az OTH járványügyi főosztályvezető-helyettese. 
Magyarországon tavaly 800 ezren kapták el az influenzát, az idei szezonban azonban kétszer ennyi páciens is lehet, mert három influenzatörzs is megváltoztatta a szerkezeti tulajdonságait. Ezek várhatóan nem okoznak majd súlyosabb megbetegedéseket, de valószínűleg többen esnek majd ágynak. 

járvány influenza OTH
Kapcsolódó cikkek