Cégvilág

Harmadik kategóriás korlátozáskor honnan lesz tej, kenyér?

Mától leállhat a tejtermelés a piacvezető szegedi Sole-MiZo Zrt.-nél és a zalaegerszegi Pannontej Zrt.-nél a gázfelhasználási korlátozások miatt. Szakértők frisstej-ellátási zavarokat valószínűsítenek az intézkedések nyomán.

Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára ugyanakkor közölte: van esély arra, hogy a két vállalat legalább a minimális működéshez szükséges gázmennyiséget megkaphassa, és a gazdálkodóktól a tejet felvásárolhassa, de lapzártánkkor még folytak az egyeztetések az ügyben.

Az állattartóknál – tudtuk meg Magyar Györgytől, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Szövetségének titkárától – napi 3 millió liter eladatlan tej ragadhat benn. Emiatt naponta 300 millió forintnyi veszteséggel kell számolniuk, mivel a megsemmisítés többletköltségeit is magukra kell vállalniuk.

Gőgös Zoltán tájékoztatása szerint az FVM már megállapodott a gazdasági tárcával azokról a beavatkozásokról, amelyekre akkor lenne szükség, ha a gázkorlátozást a harmadik fogyasztói kategóriában is életbe kellene léptetni (ahová az agrár- és élelmiszer-ipari vállalkozások nagy része is tartozik). Leszögezte: nem szűnhet meg a gázellátás az alapvető élelmiszer-ipari termékeket előállító vállalatoknál és az állattenyésztő telepek jelentős részénél.

Ennek megfelelően a pékségek, a hús- és a tejfeldolgozók, illetve a napos- és növendék állatokat nevelő mezőgazdasági telepek ellátása biztosított lesz. A minisztérium egyedi elbírálással döntené el, hol kellene fenntartani a gázszolgáltatást – tette hozzá az államtitkár.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Gőgös FVM frisstej
Kapcsolódó cikkek