Cégvilág

Hol és hogyan vegyünk szénmonoxid-mérőt?

Az idei télen is több halálos áldozatot követelt a szénmonoxid. A veszélyes gáz jelzésére alkalmas készülékek számtalan áruházban kaphatóak, de minőségük erősen eltér, a nem megfelelő eszköz használata tragédiához vezethet. A VGO gázszerelési szakértőt kérdezett a témában és utánajárt, milyen mérők kaphatóak a nagy áruházakban és mennyire tájékozottak az eladók.

Szénmonoxid-mérőt nem csak gázszerelési szaküzletben, hanem általános áruházban is vásárolhatunk. Az árak négyezer forinttól a húszezres nagyságrendig terjednek, kérdés, hogy mit takar az akár tízezer forintra rúgó különbség, és mire kell odafigyelni a készülék megvásárlásakor.

A háztartási használatra tervezett, 8-15 ezer forintos árban mozgó készülékek szinte ugyanúgy működnek: a szénmonoxidot ugyanazzal az eljárással érzékelik, majd hang és fényjelzést adnak.

Mintegy húszezer forintos áron kapható olyan készülék, amelyet a kazánhoz kell csatlakoztatni, így az vész esetén – fényjelzést követően – lekapcsolja azt. A harmadik megoldás a gázvezetékbe szerelt mérő eszköz. Ez a szerelési és egyéb költségekkel együtt mintegy ötvenezer forintba kerülő rendszer baj esetén a lakás teljes gázellátását megszünteti, a gáz áramlását a riasztást követően csak kézi vezérléssel lehet újraindítani. A legtöbben az első típust, a falra szerelhető mérőt választják, erről kérdeztük Balogh Józsefet, a Dr. Gáz Bt. ügyvezetőjét.

Nyolc-tízezer forintért már kapható megbízható szénmonoxid-mérő – a gázszerelési szakember. Semmiképp nem érdemes a három-ötezer forintos kategóriában vásárolni. A megbízható készülékek megfelelnek az európai minőségbiztosítási szabványnak, ennek a csomagolásról ki kell derülnie. Az olcsóbb készülékek ugyan biztosan jeleznek, ha – megfelelő beszerelés mellett – szénmonoxidot érzékelnek, de valószínű, hogy akkor is riasztanak, ha erre semmi szükség.

Ezek az olcsó mérők ugyanis a veszélyes gázon kívül más hatásokra is reagálnak. A szakértő személyes tapasztalata szerint érzékenyek lehetnek a hőre vagy akár egy hajfixáló flakonjából kiáramló hajtógázra, vagyis nem lehet megállapítani, mitől indulnak be. A riasztó – rendeltetésének megfelelően – rendkívül kellemetlen hangot ad, így egy ilyen mérővel kissé nehéz együtt élni.

Balogh József szerint a biztonság szempontjából mindegy, hogy akkumulátoros vagy az elektromos hálózatról működő eszközt vásárolunk, az akkumulátoros típusok mindegyike rendszeres hangjelzést ad, ha a telepek elkezdenek lemerülni. Fontos azonban, hogy ne használjunk hálózatról működő mérőt olyan helyiségben, ahol a potenciális szénmonoxid források (például konvektor, bojler) nem igényelnek áramot. Ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy áramkimaradás miatt nem működik a mérő, a gázkészülékek viszont ebben az esetben is tovább üzemelnek.

A szakértő szerint nagy probléma, hogy nem minden mérőhöz mellékelnek a beszerelésre vonatkozó pontos leírást, holott az elhelyezés rendkívül fontos. Tapasztalata szerint sokan – tévesen – azt hiszik, hogy a szénmonoxid nehezebb a levegőnél, ezért hajlamosak kis magasságban felszerelni a mérőt. Valójában a szénmonoxid kicsivel könnyebb a levegőnél, tehát fentről lefelé tölti meg a helyiséget. Egy átlagos, 270 centiméteres belmagasságú lakásban a készüléket 180-240 centiméteres magasságban kell elhelyezni, a kazántól 1-1,5 méterre. Mivel az elhelyezést befolyásolja a lakás kialakítása, célszerű szakértőhöz fordulni ez ügyben.

Ma már szinte a virágüzletben is kapható szénmonoxid-mérő – fogalmaz Balogh József, ez azt jelenti, hogy sokan képesítés nélkül forgalmazzák ezeket az eszközöket. A szakértő szerint nagy áruházban csak ismert márkájú terméket érdemes vásárolni, de nem tanácsos megkérdezni az eladókat, ugyanis valószínű, hogy nem tudnak segíteni.

Kíváncsiak voltunk a helyzetre, ezért megkérdeztük néhány, szénmonoxid-mérőt forgalmazó áruház vevőszolgálatát.

  • A Praktiker Bécsi úti áruházának tájékoztatása szerint több típus kapható, az eladó úgy vélte, a hálózatról működő típusok kevésbé jók, mint az akkumulátorosak. Választhatunk digitális és analóg készülék között, a legolcsóbb típus 5 990 forint, a legdrágább, ismert márkájú termék 15 ezer. Mint mondták, a felszerelési útmutató megtalálható a csomagban, de egyébként a plafonra kell szerelni a mérőt.

  • A Baumax Szentendrei úti áruházának eladója egy magyar gyártmányú mérőt ajánlott 5 ezer forintért, illetve egy másikat 11 ezer forintért, véleménye szerint a két készülék tudása egyforma. Itt szerelési tanácsot is kaptunk, 5-7 méteres kazán-mérő távolságot ajánlottak, a fekvőhelytől 1,5 méteres magassággal.

  • A Váci úti Obi kínálatáról csak annyit tudtunk meg, hogy LED kijelzős mérők kaphatóak, egy márkátlan és egy magyar gyártmány, 4 995, illetve 3 995 forintért.

  • A Budakalászi Corában hívásunkkor nem volt készleten mérő, bár az eladó szerint sokan keresik. Két típust forgalmaznak, az egyik – mint mondták – egyszer szénmonoxid-mérő, 46-ezer forintért, a másik állítólag univerzális, gáz és füst mérésére is alkalmas készülék, 11 ezer forintért.

  • A Westendben található Media Markt egy márkát forgalmaz, az akkumulátoros mérő ára 8 490 forint, más nem derült ki róla.

  • A törökbálinti BricoStore-ban három típus közül választhatunk, az árak 3 500 és 18 900 forint között mozognak. Utóbbi egy kanadai márka, a többi kínai gyártmány. Az eladó nem tudott tájékoztatást adni a készülékek tanúsítványairól, a kanadai termékben "jó sok papír van, sok szám, hatszáz nyelven." A megbízhatósággal kapcsolatban úgy nyilatkozott: reméli, hogy a kínai mérők tudják, amit állítanak, "még egyet sem hoztak vissza".
  • Praktiker BricoStore Auchan OBI Baumax szénmonoxid-mérő Cora gázszerelés Media Markt
    Kapcsolódó cikkek