Cégvilág

Holland kézben a Knaus Tabbert

Német lapértesülések szerint a magyarországi lakóautó-gyártást nem érinti a Knaus Tabbert csődmentése. A Nagyorosziban is üzemmel rendelkező német gyártó októberben kért csődeljárást, miután a vállalat hitelezői felmondták a korábbi pénzügyi megállapodást.

A Financial Times (FT) szerint egy holland pénzügyi befektetőcsoport, a HTP veheti át a lakókocsikat gyártó cég három gyárát, köztük a Nagyorosziban működőt. Az FT értesülései szerint az új tulajdonos 400 fős elbocsátást tervez, amely elsősorban a német üzemeket érintheti, mivel a magyarországi gyár volt képes egyedül profitot termelni, ezért valószínűtlen, hogy éppen itt bocsátanának el a hollandok. A Knaus eladásának feltétele – így a megállapodás – a bajor kormány jótállási garancia vállalása volt, e mellett a tartomány 28 millió eurós hitelkeretet is nyújt a cég számára. Utóbbinak fejében a HTP ígéretet tett 1000 munkahely megőrzésére.

Eredetileg a Knaus Tabbert 1600 főt foglalkoztatott három üzemében, október óta viszont 1400 főre csappant a létszám. A holland befektető ígérete szerint a racionalizálással növekedési stratégiára állítja a vállalatot. A csődeljárás december óta folyik a Knaus Tabbert ellen, eközben kezdett új tulajdonos után nézni a végrehajtó cég. Januárig nem mutatott hajlandóságot egy komoly érdeklődő sem a lakóautó gyártásba befektetni, legfeljebb az üzemek bérlésére érkeztek ajánlatok. A HTP amellett, hogy megtartja a munkaerő jelentős részét, még arra is ígéretet tett, hogy ha sikerül kivédeni a szektort sújtó negatív hatásait, akkor a mostani leépítést a közeljövőben létszámbővítés követheti. A 2 milliárd eurós forgalmú és 8000 főt foglalkoztató HTP mindhárom új üzemébe tervez beruházni - nyilatkozta a holland társaság. A Knaus Tabbert vállalatot 2001-ben alapították a két konkurens cég, Knaus és a Tabbert egyesüléséből. Az előbbi társaság 1934 óta, utóbbi a 60-as évektől vezeti a lakóautók piacát. A vállalathoz tartoznak az Eifelland, a Wilk és a Weinsberg márkák.

HTP Wilk Weinsberg Eifelland nagyoroszi Knaus Tabbert
Kapcsolódó cikkek