Cégvilág

Idén kevesebbért fogunk lottózni

A Szerencsejáték Zrt. (SZ Zrt.) a realitásokat figyelembe véve mérsékelt célt tűzött maga elé 2009-re, a 2008. decemberében jóváhagyott üzleti terv visszafogott, 140 milliárd forint szerencsejáték árbevétellel számol 2009-re, 2,4 milliárd forint adózás előtti nyereség mellett.

Székely Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: az előzetes számok szerint a szerencsejátékokból származó forgalom az előző évi 144 milliárd forinttal szemben 2008-ban elérheti a 156 milliárd forintot. A játékadó és nyeremény formájában mintegy 45 milliárd forint kerül a "társadalom közös kasszájába". Az adó- és eredményágon történő társadalmi hozzájárulás együttes összege várhatóan megközelíti a 60 milliárd forintot.

Székely Gábor szerint a növekedés minden játékcsoportban számottevő. A bukmékeri típusú játékok (Tippmix, Tippmax) esetében a nyeremény szja 2008 eleji eltörlése, továbbá a labdarúgó EB és a pekingi olimpia jelentette a fő vonzerőt. Előre nem tervezhető, jelentős többletkeresletet generáltak 2008-ban a lottó főnyeremény halmozódások, elsődlegesen a hatoslottó szeptember végén gazdára talált 3 milliárd forintos rekord nyereménye.

Kifejtette: 2008-ban a forgalom zöme továbbra is az országos értékesítési hálózatban realizálódott, de tovább bővültek az elektronikus értékesítés lehetőségei. A szolgáltatás fejlesztésével, a játékkínálat bővítésével az internet mellett 2008-tól már mindhárom mobil szolgáltatónál lehet sms formában is játszani. Az interaktív játékmód várhatóan 3 milliárd forint árbevételt eredményez.

Kiemelte: a lottótársaság üzletpolitikai célja mérsékelt kockázat mellett etikus játéklehetőség biztosítása a felnőtt magyar lakosság számára, amelynek haszna az állami költségvetésen keresztül a hazai közkiadások finanszírozását szolgálja. A nemzeti lottótársaság kínálatában nem szerepelnek a társadalmilag veszélyesebb, jellemzően a külföldi magántársaságok által az interneten kínált szerencsejátékok.

A Szerencsejáték Zrt. 2008-ban is az egyik legnagyobb magyarországi szponzor volt, egyebek mellett a Magyar Olimpia Csapat Gyémánt fokozatú főtámogatójaként tevékenykedett. A vezérigazgató 2009 kapcsán elmondta továbbá: új játék bevezetését az online hálózatban nem tervezi a cég, de várhatóan kooperációban közreműködik egy bingóterem hálózat létrehozásában.

A társaság társadalmi szerepvállalása 2009-ben sem csökken. A cég mintegy 300 millió forintot fordít majd új munkahelyek teremtésére a megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató karitatív sorsjegy-értékestő hálózatban, emellett igyekszik megtartani a lottótársaság valamennyi dolgozójának munkahelyét.

lottó székely gábor szerencsejaték zrt játék szja
Kapcsolódó cikkek