Cégvilág

Jobb lesz a betegeknek Közép-Magyarországon

Mivel lényegesen megnőtt a főváros agglomerációjában élők száma, s ezzel nem tartott lépést a szakrendelők fejlesztése, az uniós Regionális Operatív Programból 4 milliárd forintot fordítanak a lemaradás megszüntetésére – mondta Vojnik Mária egészségügyi államtitkár.

Az európai uniós pályázat eredményhirdetése négy településnek kedvezett. Így emelt szintű járóbeteg szakellátást valósíthat meg 1 milliárd 320 millió forintból Érd, ahol 82 ezer lakos szakorvosi és 100 ezer ember gondozói feladatait korszerűsítik. Jut belőle az egynapos sebészeti ellátásra, mozgásszervi rehabilitációra, nappali kórház kialakítására, akadálymentesítésre, az elektronikus lelet közlés és a betegirányító rendszer kiépítésére.

Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára elmondta továbbá, hogy Szentendre 691 millió 233 ezer forintot kapott, amiből a szükségleteknek megfelelően csoportosítanak át szakrendelői feladatokat, elektrofiziológiát és allergológiát alakítanak ki, fejlesztik az eszközparkot és ugyancsak korszerűsítik a betegirányítási rendszert.

A szigetszentmiklósi szakorvosi rendelőintézetnek 798 millió 407 ezer forint jutott, ezzel a település melletti Ráckeve lakosságának egészségügyi ellátását is javítják. Központi telephelyet alakítanak ki, fejlesztik az egynapos ellátását és megteremtik az emelt szintű szakellátást és új orvosi eszközöket szereznek be.

Abonyban az alapfokú járóbeteg szakellátás fejlesztését oldják meg a számukra megítélt 436,8 millió forintból. Új központot építenek és a település lakosai mellett ellátják a Pest megyei dél-keleti részében élőket is. Új orvostechnikai eszközöket, új diagnosztikai berendezéseket vásárolnak és korszerű informatikai rendszert telepítenek – tette hozzá az államtitkár.

uniós forrás járóbeteg szakellátás Közép-Magyarország
Kapcsolódó cikkek