Cégvilág

Kína: egyre kevesebb a munkahelyi halál

Százezer alá csökkent tavaly a halálos kimenetelű üzemi balesetek száma Kínában, amire az ázsiai országban 1995 óta nem volt példa - közölte a kínai munkabiztonsági hivatal.

2008-ban Kína-szerte összesen 413 700 munkahelyi baleset történt, a halálos áldozatok száma 91 172 volt, ami 2007-hez képest a balesetek és a halottak számában is közel 10 százalékos csökkenést jelent.

Ennél is jelentősebb a javulás a bányaiparban: a kínai szénbányákban történt balesetek halálos áldozatainak száma 2008-ban 15,1 százalékkal volt kevesebb az előző évhez képest. Csao Tie-csuj (Zhao Tiechui), a hivatal bányabiztonsági illetékese szerint a változás elsősorban az illegális szénbányák bezárásának és az előírások szigorúbb betartatásának köszönhető.

A széntermelés 2008-ban 7,5 százalékkal 2,72 milliárd tonnára emelkedett, miközben a halálos balesetek száma jelentősen csökkent - hangsúlyozta Csao Tie-csuj.

Kínában tavaly összesen 1054 illegális szénbányát zárattak be, s az idén további 1000 bányára vár hasonló sors. A hivatalos statisztikai adatok szerint az ország 16 000 szénbányájának közel 80 százaléka működik jelenleg is engedély nélkül.

Lo Lin (Luo Lin), a kínai munkabiztonsági hivatal vezetője elmondta, hogy az illegális szénbányák az ország széntermelésének 35 százalékát adták. Ugyanakkor a bányákban történt a halálesetek 73 százaléka itt történt, azaz 21 ezer ember vesztette tavaly életét az illegális bányákban. Hozzátette, hogy a bányaiparban a legjellemzőbb a balesetek eltusolása, ennek ellenére tavaly 3 500 személy ellen indult vizsgálat, közülük 425 olyan felelőst tartóztattak le, akinek hanyagsága hozzájárult a tragédiákhoz.

halál bánya szénbánya üzem munkahely
Kapcsolódó cikkek