Ha Kijev kéri, akkor az pénzügyi forrással segítsen be az orosz-ukrán gázvita megoldásba – ismertette a Brüsszeli Bizottságnak szánt magyar javaslatot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a most zajlott parlamenti sajtótájékoztatón. Úgy látja, sem Magyarország, sem az Európai Unió nem vállalhatja azon harmadik fél szerepét, amely eldönti, hogy az orosz-ukrán ügyben mely félnek van igaza, ugyanakkor minden nyomásgyakorlási eszközt be kell vetnie a helyzet megoldása érdekében. Az ugyanis tarthatatlan, hogy az orosz és az ukrán fél egymásra lő, a golyók pedig minket találnak el. Ukrajnának is fel kell mérnie, hogy európai kapcsolatai perspektívája szempontjából mennyire engedheti meg magának, hogy gázellátási vészhelyzetet hozzon létre a földrészen, és Oroszország sem teheti meg, hogy az urkánokkal folyó vitája sértse az európai érdekeket, gázbiztonságot.

Magyarország minden reggel megvizsgálja, van-e annyi gáza, hogy Szerbiának is küldjön, s e lehetőséget továbbra is ellenőrzi minden nap, de garanciát Gyurcsány Ferenc nem tud adni arra, hogy rendre ki tudjuk segíteni a gázhoz csak rajtunk keresztül jutó szomszédunkat. Ma mindenesetre kap egy-két millió köbméter földgázt Szerbia.

A válság lezárulása után nagy lendülettel kell folytatni a magyar kezdeményezésű térségi gázháló létrehozását, ahogy a villamos energia rendszerek szorosabb összekapcsolását is, hiszen közös tartalékokkal nagyobb biztonság érhető el, szögezte le a miniszterelnök.