Cégvilág

Megnyílik a venezuelai "kincsesbánya" - Óriások harcolnak érte

Hugo Chávez nyilatkozatai alapján egyfajta szocialista államot képzel el. A venezuelai elnök gyakran élesen bírálja a kapitalista nyugatot, most mégis országában csábítaná a külföldi tulajdonú olajvállalatokat.

Venezuela elnöke eddig mindent megtett, hogy a magántulajdonban lévő külföldi olajtársaságok ne működhessenek országában: államosította az olajmezőiket, adóhivatalnokok seregét küldte irodáikba és növelte a működésük után fizetendő költségeket – írja a New York Times. Az Exxon Mobile és a ConocoPhillips ekkor el is hagyták az országot és jelenleg is kártérítési pert folytatnak az abbamaradt projektek miatt.

A venezuelai energetikai szakértők szerint azonban a helyzet változik: a dél-amerikai ország kormánya most olyan cégeket hódítana meg, mint a Chevron, a Total és a Shell. Az a tény, hogy az iparág legnagyobb vállalatai akár Venezualában is működnének, jelzi, hogy milyen nehéz az olajkitermelők jelenlegi helyzete.

Emellett azonban azt is mutatja, hogy Chávez szükség esetén felülírja saját elveit, hogy a nemzeti olajtársaságot, a Petróleos de Venezuelát megmentse és megvalósítsa a beígért népjóléti programot. "Chávez katona, aki megérti, hogy érdemes elveszíteni a csatát, hogy megnyerhesse a háborút" – értékelt a brazíliai Gas Energy tanácsadó vállalat elemzője.

Az elmúlt években Venezuela elsősorban a közel-keleti cégekkel próbált kapcsolatokat kiépíteni, de a projektek nem segítettek megakadályozni az ország olaj outputjának csökkenését. Most már nyugati államok által irányított vállalatok is pályázhatnak a kitermelésre, de a teljesen magánkézben lévő cégeknek jobbak az esélyeik, mivel nagyobb a tapasztalatuk a komplex rendszerek kiépítésében.

A beérkezett ajánlatok elbírálása hamarosan elkezdődik: a győzteseknek rendkívül összetett feladatot kell megoldaniuk, ha ki akarják termelni az Orinoco folyó körzetében található mintegy 235 milliárd hordónyi olajat. Körülbelül 20 milliárd dolláros befektetéssel napi 1,2 millió hordónyi fekete arany termelhető ki Venezuela déli részén.

Az elmúlt években Venezuela olajfüggőség erősen megnőtt: 2008-ban az bevételek 93 százalékát az olaj tette ki, szemben az 1998-as helyzettel, amikor ez az arány még csak 69 százalék volt. Chávez ezzel párhuzamosan megerősítette és politikai irányítás alá vonta a Petróleos de Venezuelát. Az elnök mandátuma 2012-ben lejár, jelenleg egy népszavazást készít elő, amelynek célja, hogy akárhányszor elnökké választhassák.

Chevron exxon Shell Venezuela total olaj ConocoPhillips Chávez
Kapcsolódó cikkek