Cégvilág

Nem tudni még, mikor érkezik az orosz földgáz Magyarországra

Magyarország kijevi nagykövetsége külgazdasági irodájának nincs értesülése arról, hogy az ukrán gázszállító, a Naftogaz milyen módon indítja újra Magyarország felé a gázszállításokat - válaszolta Kapitány Sándor, irodavezető-helyettes az MTI kérdésére kedden reggel.

Szakértők szerint, ha a Naftogaz a magyar-szlovák határhoz közeli gáztárolókból - gázcserével - kezdi meg a szállítást, akkor néhány óra alatt Magyarországra érkezhet a földgáz, ha nem, akkor ehhez legalább 24-36 óra szükséges.

Az MTI moszkvai tudósítójának jelentése szerint kedden hajnalban, közép-európai idő szerint 2 órakor megindult az orosz gáz Európa felé, amiről maga Julija Timosenko ukrán kormányfő győződött meg a Gazprom központi diszpécsertermében. Hírügynökségi jelentések szerint az ukrán csővezetéket működtető társaság "normális tranzitüzemelésre" állt át, és a tranzit közép-európai idő szerint 8.30 körül újra indult.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. reggel hét óráig nem kapott értesítést az ukrán diszpécserszolgálattól a gázszállítások újraindításáról. Kapitány Sándor emlékeztetett arra: Robert Fico szlovák miniszterelnök a napokban Kijevben és Moszkvában tett látogatása során azt kérte, hogy Szlovákia határ menti tárolóból kapjon gázt, de a Naftogaz ezt műszaki-technológiai okokból nem tartotta lehetségesnek.

Naftogaz gáz FGSZ Földgázszállító földgáz
Kapcsolódó cikkek