Cégvilág

Versenyfutás az idővel - Történelemhamisítás ellen küzdenek a tudósok

Az elmúlt évtizedekben hatalmas videó archívum keletkezett a világtörténelem legfontosabb eseményeiről. A túlélők beszámolói garantálják, hogy ne következhessenek be többé hasonló tragédiák, ennek feltétele pedig a hiteles archiválás.

A digitális technológia elterjedése óta létezik a probléma: hogyan győződhetünk meg arról, hogy az adott tartalom hiteles és nem vetették alá utólagos manipulációnak? Bár ma már léteznek olyan technológiák, amelyek garanciát nyújthatnak, de ezek kompatibilitása korlátozott és nem érhetőek el a nagyközönség számára – írja a New York Times.

A Washingtoni Egyetem kutatói most olyan módszeren dolgoznak, amely egyszerű, teljesen nyilvános és használható akkor is, ha időközben megváltozott a háttértechnológia.

A digitális "sötét korszak" veszélyeire figyelmeztet Danny Hillis számítástechnikus is, aki társaival most olyan órát fejleszt, amely a tervek szerint tízezer éven keresztül mutatja majd az időt. Tekintve, hogy ma a fejlődés következtében ma egy két éves számítógép őskövületnek számít, a vállalkozás igencsak merész.

A tudósok azzal érvelnek, hogy a tömeggyilkosságok, az AIDS, a globális felmelegedés, stb. olyan problémák, amelyek megoldásához több emberöltő szükséges. A The Long Now Foundation ezért most olyan eszközt fejleszt, amely "bármit bármivé" képes alakítani, így segítve az állományok megőrzését.

Ez persze tovább bonyolítja a helyzetet, mert nem csak használható anyagot kell létrehozni egy régi állományból, de bizonyítani kell azt is, hogy  a folyamat közben azt továbbra sem manipulálták.

hitelesítés kompatibilis digitális
Kapcsolódó cikkek