Cégvilág

Bayer: Olcsóbb lehet a Nabucco

A következő hónapokban meg kell születnie a Nabucco földgázvezeték projekt kormányközi- valamint a résztvevő vállalatok projekttámogatási megállapodásának ahhoz, hogy a már rendelkezésre álló pénzügyi forrásokat fel lehessen használni a tényleges előkészületekhez.

Bayer Mihály Nabucco-nagykövet az Országgyűlés Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát elősegítő eseti bizottsága csütörtöki budapesti ülésén elmondta, hogy a kormányközi megállapodást várhatóan még májusig aláírják, ami lehetővé teszi, hogy a parlament a tavaszi ülésszak vége előtt ratifikálhassa.

Török kérésre ugyan kormányközi helyett államközi megállapodást kötnének, de ez a lényegen érdemben nem változtat - mondta a nagykövet. Hozzátette: igyekeznek eleget tenni annak a török elvárásnak is, hogy az államközi és a projekttámogató megállapodásokat egy időben lehessen aláírni.

A Molt képviselő Lakatos Benjamin képviselői kérdésre válaszolva közölte, hogy a Nabucco projektre alakult nemzetközi vállalat, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) igazgatósága elfogadta a 2009. évi 50 millió eurós költségvetési tervet, és a magyar olajcég igazgatósága tudomásul vette a rá jutó 8,8 millió eurót is. A nemzetközi konzorcium tagja a Mol mellett az osztrák OMV, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz, a török Botas és a német RWE.

A bizottsági ülésen felmerült az az európai uniós javaslat, hogy a korábban közölt 250 millió euróval szemben csak 200 millió euróval támogassák első lépésben a régió földgázellátásának biztonságát garantáló Nabucco beruházást. Ugyanakkor 20 millió eurót javasolnának a magyar-horvát földgáz összeköttetés finanszírozására, amire Lakatos Benjamin röviden annyit mondott: sajnálnák, ha az EU megkurtítaná a Nabucco pénzügyi támogatását, de örülnek a horvát lehetőségnek.

Az évi 31 milliárd köbméter szállító kapacitású 3 300 kilométeres Nabucco vezeték beruházási költségének felülvizsgálata három-négy hónapon belül befejeződik - mondta el Lakatos Benjamin.

Bayer Mihály szerint a 7,9 milliárd eurós beruházási költség az alapanyagárak csökkenése miatt minden bizonnyal alacsonyabb lesz.

(Igaz, ehhez hozzá kell számítani, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzetben sokkal nehezebben és drágábban lehet forráshoz, hitelhez jutni, ami a másik oldalról drágítja a beruházást. A nemzetközi pénzintézetek korábban azt jelezték, hogy akkor hajlandóak hitelt nyújtani a projekthez, ha már kész szerződéseket látnak. A szerk.)

Bayer Mihály a képviselőknek beszámolt a január végén Budapesten megtartott Nabucco csúcstalálkozó sikeréről, kiemelve az akkor elfogadott Budapesti Nyilatkozatot. A dokumentum, amellyel valamennyi résztvevő egyetértett, illetve nem emelt kifogást ellene, rögzíti a vezeték teljes hosszán a költségalapú szállítási módszert, amit Törökország is jóváhagyott. A nyilatkozat szerint az Európai Unióval el kell fogadtatni a projekt elsőbbségét, még az első félévben tető alá kell hozni a kormányközi megállapodást és átfogó partnerséget - gazdasági együttműködést - kell kialakítani a fölgázt biztosító országokkal.

bayer mihály Nabucco Bayer gáz Törökország RWE lakatos Mol
Kapcsolódó cikkek