Cégvilág

Figyelem: változnak az ingatlanlízing szabályai

A 2009-es esztendő több változást is hozott a lízing-ügyleteket érintő adószabályozásokban.

A lízingcégeket általánosan érintő kérdések - így például a felmerülő költségek áfa-kezelése, az ügyletek során alkalmazandó deviza-árfolyam, vagy külföldről nyújtott lízingügyletek - mellett érdemes odafigyelni a speciálisan az ingatlanok lízingbe adásával foglalkozó vállalkozásokat, illetve a cégautó adóját érintő idei változásokra is.

Veszprémi István, a Deloitte Adótanácsadási üzletágának partnere a Pénzcentrumnak úgy nyilatkozott: A lízingügyletek során felmerülő egyes költségek áfa-kezelését általános jelleggel a "Lízing áfa-rendszerbeli kezelése 2008. január 1-jétől" című hatósági állásfoglalás rendezte. Ez az állásfoglalás bár általános jelleggel rendezte a lízingügyletek forgalmi adózási megítélését, nem tért ki azonban egyes speciális ügyletek kezelésére, így azok tisztázása érdekében a Deloitte és a Lízingszövetség több állásfoglalás iránti kérelmet nyújtott be az illetékes szervekhez.

A Deloitte szakértője elmondta: A lízingügyletekhez kapcsolódó ügynöki jutalék áfa-összegének levonhatóságával kapcsolatban az adóhatóság úgy rendelkezett, hogy ha a lízingtárgyat értékesítő adóalany által teljesített, a hitelközvetítésre vonatkozó ügynöki szolgáltatás a termékértékesítéshez kapcsolódik, akkor az ügynöki szolgáltatás ellenértéke beépül a termékértékesítés adóalapjába.

Ez azt jelenti, hogy az ügynöki szolgáltatás ellenértéke is áfás lesz. A termékértékesítés és az ügynöki szolgáltatás kapcsolatában az egyik szempont lehet az ügyletek teljesítési időpontja is. Amikor a közvetítés - mint szolgáltatásnyújtás - adóköteles, akkor a lízingbe jogosult az ügynöki díjban foglalt áfa levonására.

Lízingszövetség Deloitte hatóság áfa ügynök közgyűlés ingatlan adó veszprémi lízing
Kapcsolódó cikkek