Cégvilág

Hatott a tiltakozás, demokratikusabb lesz a Facebook

A Facebook alapítója közölte: úgy alakítják át a közösségi portált, hogy annak működését a felhasználók is befolyásolhassák. A változatás keretében a Facebook a vitatott témákat szavazásra bocsátja. Ha az aktív felhasználók több mint 30 százaléka szavaz, a döntés kötelező érvényű lesz a portálra nézve.

A Facebook és felhasználói utoljára a múlt héten csaptak össze: mintegy 139 ezer tag kifogásolta a közösségi portál adatkezelési szabályait. Ennek hatására Mark Zuckerberg, a portál alapítója igyekezett megnyugtatni mindenkit, mondván, a felhasználók birtokolják saját személyes adataikat, nem a cég – tudósít az AP.

A tiltakozás eredményeképpen a Facebook átalakítja működését, azért, hogy a tagok közvetlenül is befolyásolhassák az oldal sorsát. A most bejelentett változások szerint ha egy javaslatot legalább 7 ezren vitatnak, szavazást kezdeményeznek róla. Ha az aktív felhasználók legalább 30 százaléka voksol, az eredmény kötelező érvényű lesz a portál számára.

Zuckerberg ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a múlt hét eseményei megtanították őket arra, hogy változik a portálok és a felhasználók kapcsolata. A tagok nem csak az ott tárolt személyes adataik, hanem a cég tulajdonosainak is érzik magukat.
A Facebook 175 millió felhasználójával a világ hatodik legnagyobb országa lehetne.

szavazás felhasználó demokratikus tag közösségi portál Facebook
Kapcsolódó cikkek