Cégvilág

Már a tintát is nehezen tudja eladni a HP

A világ első számú PC-gyártója, a Hewlett-Packard (HP) a válság hatására kénytelen a termékekről a szolgáltatásokra helyezni a hangsúlyt. A most nyilvánosságra hozott jelentés szerint még a legnagyobb nyereséget termelő nyomtató és tinta ágazat is gyengén szerepelt.

A HP friss jelentése szerint a cég negyedéves profitja 13 százalékkal csökkent – a gyengüléshez minden ágazat hozzájárult, kivéve a szolgáltatásokat. Utóbbit megerősítette az Electronic Data Systems akvizíciója – tudósít az AP.

Az eladások mindössze egy százalékkal emelkedtek, ez 3 milliárd dollárral gyengébb teljesítmény, mint amire a Thomson Reuters elemzői számítottak. Az eredmények azt mutatják, hogy a PC-gyártók – így a HP mellett a nagy rivális IBM is – gondba kerülnek, amikor a válság miatt kiadáscsökkentésre kényszerülnek a vásárlók.

A PC részleg 19 százalékkal esett vissza. A nyomtató és tinta üzletág a cég nyereségének 40 százalékát termeli ki, most azonban itt is 19 százalékos visszaesés tapasztalható. Ebből hét százalékot tesz ki a legerősebbnek számító utánpótlás ágazat, amely olyan kellékek eladását foglalja magába, mint a festékpatronok.

A HP harcol az olcsóbb megoldást kínáló patrontöltő cégek ellen, miközben az emberek takarékosságból kevesebbet nyomtatnak. Így a HP "arany tojást tojó tyúkja" is gyengélkedik.

"A befektetők egy része megijedhet ettől a jelentéstől és háttérbe húzódik. A HP bevételének jelentős részét a hardware üzletágból szerzi, ami pedig biztosan gyengélkedni fog a válság következő szakaszában" – mondta a Carlyon Securities elemzője.

tinta patron szolgáltatás HP IBM PC
Kapcsolódó cikkek