Cégvilág

Mintha 20 millió autó eltűnne az utakról

A brit energiaellátás irányítói új technológiát vetnének be a széndioxid kibocsájtás csökkentésére: tenger alatti tárolók segítségével 2020-ig 20 százalékkal csökkentenék az üvegházhatású gáz mennyiségét. A bejelentés szerint a rendszer három éven belül működőképes lehet.

A beruházást irányító Chris Train szerint az új, tengeralatti tárolókapacitás bevetése úgy hatna Nagy-Britannia levegőjére, mintha 20 millió autó eltűnne az utakról.

A National Grid Carbon szervezet két millió font értékben tervez új széndioxid-tároló és –szállító hálózatot, amely az Északi-tenger alá vezetné az üvegházhatású gázt. A berendezéseket Yorkshire Humber térségébe telepítenék, itt található ugyanis az ország öt legnagyobb gáz-, illetve elektromos üzemű erőműve – tudósít a The Times.

A kormány reményei szerint az új megoldás segíthet a brit kibocsájtás előirányzott csökkentésének elérésében. A határszámoknak 2020-ig kell megfelelni, a rendszer pedig három éven belül működhet. A technológia lényege, hogy a széndioxidot a tenger alatt található, "elhasznált" gázmezőkre szállítják, az itt előforduló kőzet – mint azt a korábbi tapasztalat bizonyítja – alkalmas nagy mennyiségű gáz tárolására.

üvegházhatás széndioxid gáz kibocsájtás tenger
Kapcsolódó cikkek