Cégvilág

Tajvan nem adja fel - Egyelőre az övék marad a WiMax?

Tajvan több éve kezdte meg internetelérést fejlesztő programját. A WiMax szélessávú mobilinternet technológia gyártását most a globális gazdasági válság nehezíti, de a gyártás folytatódik. Egyelőre viszont a legjobb esetben is csak a szigetországban vezethetik be a WiMaxot.

WiMax, azaz Worldwide Interoperability for Microwave Access – ez a neve annak a szélessávú mobilinternet technológiának, amelyet Tajvan évek óta fejleszt. Az akár 75 Mbit/s sebességre is képes infrastruktúra célja elsősorban az, hogy Tajvan legtávolabbi szegletébe is eljuttassa az internetet. Mint arról a PC World tudósít, a tajvani iparfejlesztési iroda illetékese optimistán nyilatkozott a WiMax jövőjéről kapcsolatban, annak ellenére, hogy a fejlesztést támogató cégek sorra jelentik be a rossz híreket.

A mobil WiMax legnagyobb vásárlója, a Nortel Networks a múlt hónapban jelentett csődöt. A szintén ügyfélnek számító Motorola hatalmas veszteséggel és négyezer alkalmazott elbocsátásával zárja az évet. A technológiát az Egyesült Államokban a Clearwire vállalat vezette volna be, amelynek támogatói többek között az Intel, a Time Warner Cable és a Google – mindegyikük több százmillió dollárt vont ki a cégből.

A gondok ellenére Tajvan bízik abban, hogy legalább saját területén bevezetheti a WiMaxot, hangsúlyozva, hogy a gyártás továbbfolyik.

Tajvan motorola nortel szélessávú Clearwire WiMax mobilinternet Time Warner Intel
Kapcsolódó cikkek