Cégvilág

Válságban nem isszuk a gyümölcslevet - Gondban a Sió

Nehéz évre számít az idén a hazai gyümölcsléágazatban piacvezető szerepet betöltő siófoki Sió-Eckes (SE) Kft. – mondta Fazekas Endre, a cég ügyvezető igazgatója.

A társaság prognózisai szerint a kereslet várhatóan újabb 5-7 százalékkal csökken, mivel a nem stratégiai cikknek számító gyümölcslevek fogyasztását visszafogják a vásárlók a gazdasági válság következményei miatt. Tavaly a teljes gyümölcslépiac 350 millió litert tett ki, és ez már 4 százalékos visszaesést takart 2007-hez képest. A kedvezőtlen változások nyomán az eladások 320-330 millió literre apadhatnak az idén.

A mai helyzetben jó eredménynek számítana, ha az SE képes lenne megismételni elmúlt évi eredményét 2009-ben is – közölte az ügyvezető igazgató. Tavaly a német Eckes-Granini tulajdonában lévő társaság 71 millió liter gyümölcslevet adott el, és ezzel tovább erősítette piacvezető pozícióját 20 százalék feletti részesedéssel.

A mennyiségi értékesítés az egy évvel korábbinak felelt meg: ez egyúttal azt is jelentette, hogy a vállalat más ágazati szereplők rovására tudta stabilizálni forgalmát a szűkülő piacon. Emellett a nagyobb gyümölcslétartalmú termékeknél növelte is eladásait, és ez az összes árbevétel szempontjából is meghatározó szerepet töltött be.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

SE gyümölcslé Eckes-Granini Sió-Eckes gyümölcslétartalmú
Kapcsolódó cikkek