Cégvilág

A válság még előnyt is hozhat a kkv-knak - Pályázati tippek

A gazdaság számára meghatározó, hogyan tudják átvészelni a válságot a hazai mikro-, kis- és középvállalatok. Hiszen ma Magyarországon ez a szektor adja a GDP felét, az ország exportjának mintegy negyedét, s nagy szerepe van a foglalkoztatottságban is

E cégek számára a krízis begyűrűzésének kezdete óta több új támogatási, pályázati konstrukció nyílt meg: részben a már meglévők kondícióit szabták át, részben újak jöttek létre, főként uniós források terhére. Ám korántsem mindegy, milyen hatékonysággal pályáznak a szektor vállalkozásai.

A K&H pályázati igazgatósága szerint a válságnak ebből a szempontból még kedvező hatása is lehet. Úgy látják: az előremenekülés lehet a kulcsa az idei évnek, ugyanis a gazdasági válság mérséklésére hivatott intézkedések akár növelhetik is a kis- és középvállalkozások által benyújtott pályázatok számát.

Mind a tenderek nagyobb keretösszege, mind a kis- és középvállalatok számára nyújtott kedvezményes feltételek erősíthetik a pályázási kedvet – fogalmazott Bognár Mihály, a K&H pályázati igazgatóságának vezetője. A krízis hatása három területen érinti súlyosan a vállalkozásokat. Egyrészt kevesebb hitelfelvételi lehetőség nyílik a nehezebben elérhető banki források miatt. Másrészt mind a hazai, mind az exportpiacok visszaesése kedvezőtlenül érinti a vállalkozásokat, harmadrészt várhatóan több tízezer munkahely szűnik meg az idén. A negatív gazdasági folyamatok mérséklésének egyik eszköze lehet a pályázati lehetőségek kiaknázása.

A kkv-k körében a legnépszerűbb, a technológiafejlesztéseket szolgáló, illetve komplett beruházásokat támogató kiírásoknál jelentős könnyítések segítik a vállalkozásokat. Az idén meghirdetett új tenderek eredményeként a korábbinál jóval szélesebb vállalkozói kör juthat hozzá a vissza nem térítendő támogatásokhoz.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

kis- és középvállalat támogatás EU hitel export kkv technológiafejlesztés pályázat
Kapcsolódó cikkek