Cégvilág

Autót a receptért - Különös akciók a patikákban

Elszabadult a pokol a gyógyszer-kereskedelemben – jelentette ki a Világgazdaságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke.

Egyes patikaláncok (több gyógyszertár tömörülése egy-egy gyógyszer-nagykereskedő köré) mögött álló nagykereskedők ugyanis ma már autókat, mosógépeket kínálnak a betegeknek az orvosi receptek beváltása fejében.

Nagy a verseny a betegekért, amely ugyan nem jogszabályellenes, ám etikátlan – mondja az alelnök. Ugyanis nem csupán a vény nélküli orvosságokhoz kapcsolják a csalit, hanem a vénnyel kaphatókhoz is, sőt, komoly különbségek vannak az árak között.

Így aztán akik „rossz helyen” élnek, 20-30 százalékkal is többet fizetnek ugyanazért a készítményért, mint azok, akik „jó helyen” születtek. A már-már abszurdnak tűnő „vegyen nálunk X tablettát, s nyerhet egy csodaautót” versengést a gyógyszer-kereskedelem liberalizációját lehetővé tevő törvény indította el 2007 elején. Hatására felgyorsult a patikaláncok megalakítása, köztük van a Gyöngy Patikák Szövetsége és a Hungaropharma Zrt. együttműködése. Szabó Ferencet, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatóját meglepetésként érte, amikor – vélhetően egyik konkurensének feljelentését követően – tavaly a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 18 pontban sorolta föl a Gyöngy Patikáknál megvizsgálni kívánt dokumentumokat.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

vény recept patikaláncok patika
Kapcsolódó cikkek