Cégvilág

Egyelőre nem lesz negyedik mobilszolgáltatónk

Egyelőre mégsem lesz negyedik mobilszolgáltató Magyarországon. Az erre a lehetőségre a múlt év októberében meghirdetett pályázatot tegnap a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) – az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás követelményének szem előtt tartására hivatkozva – megszüntette.

A múlt ősszel többféle frekvenciára kiírt csomag ezen fejezetének meghirdetésével, mint már korábban többször is megírtuk, az NHH szándéka az volt, hogy élénkülhessen a mobilpiaci verseny, tovább csökkenjenek az árak, és újabb szolgáltatások jelenjenek meg. A pályázati csomag ezen fejezetére végül négy cég, a Digi Kft., a DreamCom Távközlési Kft., az Invitel Távközlési Zrt. és a Mobinet Távközlési Projekt Kft. pályázott.

A kiírás szerint az új operátor a korábbi frekvenciaértékesítésekhez viszonyítva alacsony, 100 millió forintos belépési-küszöb árán jelenhetett volna meg a piacon, további bevételekre az állam a szolgáltatás megindulása után tehetett volna szert, a társaság későbbi árbevételéből.

Az NHH értékelése szerint a pályázat kiírása óta viszont jelentősen romlott a hazai és a nemzetközi gazdasági környezet, és ez kérdésessé tette a pályázatokban szereplő finanszírozási lehetőségeket és főként a megtérülésre vonatkozó elvárásokat. Nem lehetett reális képet alkotni a pályázók által tett vállalások (beruházási és működési költség-előrejelzések, árbevételi tervek) értékéről sem, mint ahogy a pályázók egy részének a tulajdonosi szerkezetéről sem – áll az NHH indoklásában.

A hatóság szerint a mobiltechnológián alapuló széles sávú szolgáltatások elterjedése a rendelkezésre álló frekvenciakészletet még jobban felértékeli, vagyis a nemzeti ezen eleme a közeljövőben várhatóan a mainál is többet ér majd.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

DreamCom Távközlési Kft. molbilszolgáltató Digi Kft. frekvencia Invitel Távközlési Zrt. NHH Mobinet Távközlési Projekt Kft mobiltender pályázat
Kapcsolódó cikkek